POLA VEKA BIBLIOTEKE ,,RESAVSKA ŠKOLA” U DESPOTOVCU

DESPOTOVAC-Narodna biblioteka ,,Resavska škola” u Desptovcu obeležila je danas pola veka od osnivanja. Međutim, biblioteka je kao knjižnica ili čitaonica postojala nekoliko decenija pre zvaničnog osnivanja u gradu i pet sela. Knjigom i pismom u ovom kraju Srbije bavilo se i pet vekova pre pojave knjižnica i čitaonica, zahvaljujući radu Resavske škole Despota Stefana.

-Despotovčani imaju naviku da čitaju, a broj članova raste iz godine u godinu. Biblioteka ima jako bogat fond, što je prava blagodet za građane. Opština izdvaja sredstva za kupovinu novih izdanja, ali i izdavačku delatnost koja je vezana za teritoriju Resavskog kraja, istakao je predsednik opštine Nikola Nikolić.

Ta biblioteka okuplja najznačajnije domaće naučnike u okviru Dana srpskoga duhovnog preobraženja.

-Ponosim se Naučnim skupom jer tu dolaze najznačajnija imena naše nauke. Svake godine izdajemo Zbornik. Imamo sreće da smo ove godine izdali 19. po redu zbornik naučnih radova. Biblioteka je organizator tog skupa i izdavač, te je njena uloga ogromna, kaže predsednica Programskog saveta Dana srpskoga duhovnog preobraženja prof dr Gordana Jovanović.

Pored stotina književnih večeri, predstavljanaj knjiga i predavanja, pola veka despotovačke biblioteke obeležavaju organizacija međunarodnog festival Slovo ljubve i Naučni skup.

-Biblioteka danas čini fond od 55.000 knjiga, bogata zbirka zavičajne građe,zavidan fond serijskih publikacija, 115 sopstvenih izdanja, oko 1.000 građana sa članskom kartom, veliki broj raznovrsnih kulturnih programa, autentičan ambijent zdanja iz 1905 godine, podsetila je direktorka Sanela Simić.

Povodom jubileja priređena je izložba Izdanja biblioteke.

Pozitivni primeri-Razglednica iz Despotovca – Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Despotovac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *