ĆUPRIJA-Veterinarska ustanova Napredak u Ćupriji je jedina kafilerija južno od Save i Dunava, u državnom je vlasništvu, ali posluje po tržišnim principima i ostvaruje profit, a pritom štedi državi 192 dolara po toni životinjskog otpada koje su ranije izdvajane za subvencije stranim kafilerijama. Za godinu i po oni su preradili oko 9.000 tona životinjkosg otpada i uštedeli državi blizu 2 miliona evra namenjenih za subvencije. Inače, ta fabrika, koja je bila  zatvorena godinu dana zbog raznih problema koji su kulminirali dugom od 120 miliona dinara, ponovo radi od marta prošle godine.

-Problem neprijatnih mirisa smo uspešno rešili. Dostignut je maksimalni nivo kapaciteta od 800 tona, izmirujemo sve obaveze, čekamo odgovor vlade i države kako dalje. Spremni smo za sprovođenje svih evropskih zakona i standarda, podnosi izveštaj o radu direktor prof dr Đorđe Stevanović.

U dvorištu te ustanove zasađeno je 500 ruža, a uskoro će i drvored od 200 sadnica jasena i hrasta.

-Kafileriju u stranom vlasništvu država je subvencionisana sa 192 dolara po toni otpada, a naplaćivali su i od klaničara. Mi od  klaničara naplaćujemo 12 dinara po kilogramu, odnosno 100 evra po toni,  preuzimanje otpada i preradu. Kafilerija je 100 odsto u državnom vlasništvu, ali radi po tržišnim principima, bez subvencija, donacija i dotacija, navodi prof dr Stevanović.

,,Dobro zdravlje i miran san želim vam VU Nanpredak –Kafileria. Mirno spavajte dišite duboko, mi nećemo ulaziti u vaše prostore, ali da znate mi ipak radimo“-slogan je kafilerije

Za obnavljanje proizvodnje država je dala podsticaj od pet miliona dinara, a prof dr Stevanović i radnici zatekli su oko 200 tona istrulelih leševa, zaustavljenu fabriku, nesnosan miris raspadanja i truleži širio se kilometrima okolo.

-Krenuli smo sa 270 tona mesečno,  trenutno dostigli 800 tona preuzete i prerađene sirovine. Dobijamo mesno koštano brašno i tehničku mast. Brašno ide na spaljivanje, odnosno dobijamo toplu vodu za proizvodni proces kuvanja, a mast takođe kristimo za zagrevanje vode, kaže prof dr Stevanović.

Kafilerija je dobila reprogram državnih dugoda na 60 rata. Četiri kamiona su svakodnevno na putevima Srbije i prikupljaju sirovine.

-Započela je razvojna faza. Naš cilj je 1.000 tona i više na mesečnom nivou. Istinski se nadam da će se Vlada Srbije potruditi da dobijemo partnera, kroz javno-privatno partnerstvo. Tada bi se ojačali kapaciteti fabrike i podigao nivo prerade, navodi prof dr Stevanović.

U planu je nabavka bržih i lakših vozila koja bi na poziv građana ili nadležnih inspektora, odlazila u udaljene krajeve, gde god ugine neka životinja. Pored toga, razmatraju se ideje izgradnje groblja za kućne ljubimce, hladnjače od 100 tona i nabavka kamiona hladnjača.Ta ustanova zaošljava 47 radnika, a prosečna zarada je na nivou državnog preoseka,preko 40 hiljada dinara.

Razglednica iz Ćuprije – Ovaj projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Ćuprija