ĆUPRIJA-Paraćinac Petar Banjac (28) izvadio je danas časni krst iz Velike Morave kod Ćuprije. Njemu je zamenik predsednika Opštine Ćuprija Ilija Paunović dodelio zlatnik, dok su ostali učesnici dobili zahvalnice. Tradicionalnim plivanjem u Velikoj Moravi za bogojavljenski krst obeležava  se veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje u Ćupriji. Tridesetak plivača iz Ćuprije i Paraćina odvažilo se da zapliva u ledom okovanoj recii, a lokalno sveštenstvo je posle liturgije je u  litiji došlo do mosta odakle je časni krst postavljen u reku.

-Velika je čast plivati za časni krst, a još veće zadovoljstvo da prvi doplivate. Četvrti put plivam za časni krst i sada mi se posrećilo. Želim da naredne godine neko drugi prvi dopliva do krsta i oseti ovu draž, rekao je Banjac posle izlaska iz reke.Plivači su ušli u reku po veoma hladnom vremenu i temepraturi ispod nule, a sve vreme je padao sneg.

U Jagodini su organizovane liturgije u nekoliko hramova, kao i podela osveštane Bogojavljenske vode. U crkci Svetih apostola Petra i Pavla podeljeno je oko 10.000 litara vode, a okupilo se nekoliko hiljada vernika.  Kao i svake godine najinteresantniji detalj je bio kada sveštenik osveštava vodu iz vatrogasne cisterne. Na Vojšansko –bagrdanskom jezeru u Sviljancu u 12 sati biće održano plivanje za časni krst.