SVILAJNAC-Pomoćnik ministra Prosvete Bogoljug Lazarević i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović otvorili su danas dve nove izložbe u Prirodnjačkom Centru Srbije u Svilajncu, te uručili ugovore o realizaciji stručne prakse za dvanaestoro pripravnika.

-Ove nedelje u Srbiji se dešavaju dva velika događaja, Srbija je dobila novog predsednika i drugi da Prirodnjački centar otvara dve nove izložbe,rekao je u šali Milanović prilikom obraćanja.

-Prirodnjački centar je bio dobar učenik i ja se nadam da će sada biti dobar učitelj, jer će u ovim prostorijama đaci i nastavnici iz Svilajnca i cele Srbije pohađati nastavu iz istorije, biologije i geografije, istakao je Milanović.

Prvi put od otvaranja centra posetioci će moći da zavire u Vulkan visine 10 metara i vide postavku na temu vulkanologije. Posetioci će imati priliku da šetnjom kroz vulkan saznaju i nauče sve o vulkanima, na interesantan i nesvakidašnji način.

-Vulkana u Srbiji nema i neće ih biti bar još nekoliko miliona godina. Ili da razumemo da sledi erupcija Jeloustona u SAD. Mali broj  profesora geografije zna o vulkanima ovoliko koliko je ovde prikazano i pozivam ih sve da dođu ovde na edukaciju, jer će na taj način obogatiti predavanja. To je jedna od najboljih maketa vulkana u Evropi, nigde nisam našao ovako veran i sadržajan model vulkana, jer sam bio u Londonu, Madridu, Briselu…naglasio je  prof dr Vladica Cvetković.

Druga izložba pod nazivom Geodiverzitet Srbije predstavlja uprošćeni geološki profil Srbije koji se prostire u pravcu Nikšić – Vidin do dubine od oko 10 kilometara. Drugim rečima posetioci će moći da saznaju kako bi izgledalo kada bi neko presekao tlo naše zemlje u pomenutom pravcu.

-Srbija, pored prirodnog blaga, ima još jedno a to je Prirodnjački centar u Svilajncu. Uvek osetim veliko zadovoljstvo u Svilajncu, kada vidim entuzijazam i volju za rad. To je nešto što se retko sreće na ovim prostorima, rekao je prof dr Vladimir Simić.

Takođe, na današnjem otvaranju uručeni su ugovori za dvanaest novih pripravnika, koji o trošku opštine mogu da završe stručnu praksu u trajanju od godinu dana.

Kako je Prirodnjački Centar Srbije Svilajnac ustanova sa pre svega naučnim karakterom, od ovog proleća u Centru se održava redovna blok nastava za učenike od prvog do osmog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca. Časovi se održavaju iz predmeta Svet oko nas, Priroda i društvo, Biologija i Hemija, tako da deca na praktičnim i interesantnim primerima lakše mogu da savladaju školsko gradivo. Sav prihod od ulaznica koje su kupljene na dan otvaranja novih izložbi dat je u humanitarne svrhe kako bi se pomoglo u lečenju dvogodišnjeg Dušana Todorovića iz Kušiljeva koji boluje od Neuroblastoma,najtežeg malignog oboljenja kod dece.