BEOGRAD-Godišnji koncertu El Sistema i prijatelji biće održan u utorak u 20 časova u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Na koncertu će se izvođenjem predstaviti oko 140 dece, učesnika i učesnica projekta El Sistema Srbija iz Jagodine, Paraćina, Obrenovca, Novog Sada, Vranja, Surdulice i Bujanovca uz dirigentsku palicu El Sistema umetnika iz Venecuele Herarda Estrade.

– Uz uživanje u nastupu izvanrednih gostiju, profesionalnih džez muzičara, cilj koncerta je da proslavimo uspeh i predstavimo dostignuća dece iz El Sistema Srbija, koja su spremna da se, posle međunarodnih nastupa, beogradskoj publici još jednom pokažu u punom sjaju, kaže izvršna direktorka tog projekta Đurđa Papazogulu.

„Music Art Project ” je 2014. godine pokrenuo ovaj širom sveta poznat projekat i u Republici Srbiji.

-Muzika je oduvek bila globalni jezik koji svi razumeju i način da se obogati život. Mnogi su otkrili svoj potencijal zahvaljujući muzici, što je upravo i cilj El Sistema projekta koji je skromno započeo pre 41 godinu u Venecueli i do sada se proširio na preko 60 zemalja i danas obuhvata preko 4 miliona dece i omladine, pomažući im da se uključe u društvo,  nastave školovanje, doprinoseći tako i smanjenju delikvencije među mladima, navodi ona.

El sistema je iznedrila izvanredno talentovane i ostvarene profesionalne muzičare kao što su svetski poznati dirigent Gustavo Dudamel kao i osnivač El Sistema Srbija i njen Ambasador, ekskluzivni umetnik Dojče Gramofona Francisko Pačo Flores. Održavanje koncerta su pomogle Evropska unija,  Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.