BUDVA-Tema 13. Međunarodne konferencije zemalja jugoistočne Evrope  u Budvi bila je budućnost nastavnika i profesora u sistemu obrazovanja. Veliku pažnju nastavnika i profesora regiona jugoistočne Evrope na ovoj konferenciji izazvalo je izlaganje direktora Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije, dr sci. med. Hristosa Aleksopulosa, profesora strukovnih studija, sa temom: Izazovi u visokom strukovnom obrazovanju medicinskih stručnjaka, koji je ujedno bio i moderator na sesiji o visokom obrazovanju u oblasti medicine i sporta, ovog visokog skupa prosvetnih radnika.

Ovakvi skupovi, rekao je Aleksopulos, objedinjuju nacije, doprinose boljoj saradnji nastavnog osoblja za kvalitetnije obrazovanje, što je i bio cilj konferencije.Biti nastavnik je ozbiljan posao koji zahteva stručnost, praćenje trendova razvoja, učešće na skupovima nastavnika i profesora iz oblasti obrazovanja, što se, kako je naglasio Aleksopulos, u VMŠSS u Ćupriji radi, jer ova škola ima kvalitetan nastavni kadar koji prati savremene tokove obrazovanja uskladu sa direktivom Evropske unije.Da bi se sve ovo ostvarilo, kaže Aleksopulos, bitno je da se sačuva mir u region, jer stručnjaci se dobro razumeju i dobro sarađuju, a na ovakvim konferencijama, koje treba češće organizovati, ta saradnja uz razmenu iskustava biće produbljena kako bi se obrazovni sistem unapredio, jer je on najsigurnija investicija za budućnost.Zato, naglašava Aleksopulos, u obrazovanje treba ulagati više sredstava kako bi se podigao nivo znanja i veština na svim nivoima. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, nastavnici su prvi u nizu sistema u koje treba ulagati više jer je to izazov u visokom obrazovanju, pre svega medicinskih stručnjaka koje obrazuje Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji.

Ova konferencija potvrdila je zajednički cilj učesnika konferencije, da je obrazovanje u svim zemljama regiona na prvom mestu, kako bi se stvorili uslovi za kvalitetne obrazovane kadrove, buduće nosioce razvoja društva.