REKOVAC-Zavod za javno zdravlje iz Ćuprije proglasio je epidemiju hepatitisa A u Belušiću kod Rekovca, koja je otkrivena je krajem maja u tom selu kod više  obolelih.

Zbog toga je Štab za vanredne situacije u Rekovcu, na čelu sa komandantom  dr Aleksandrom Đorđevićem, naložio zabranu upotrebe vode iz svih bunara u tom selu do zvaničnog proglašenja prestanka epidemije.

-Svi građani mesne zajednice Belušić, koji su na posredan ili neposredan način bili u kontaktu sa obolelim licima mogu da u laboratoriji u Domu zdravlja Rekovac donesu uzorak urina sa uputom izabranog lekara. Po potrebi Dom zdravlja će organizovati rad laboratorije i tokom vikenda, navodi se u saopštenju i preporukama rekovačkog Doma zdravlja.

Iz Doma zdravlja Rekovac apeluju da stanovništvo svakodnevno upražnjava dobre higijenske navike, jer je to najbolji vid prevencije virusnog Hepatitisa A.

-Adekvatno pranje ruku sapunom i higijenski ispranom vodom posle svake upotrebe toaleta, pre i tokom pripremanja hrane, kao i pre svakog konzumiranja namirnica, sasvim je dovoljno da se spreči kontaktno širenje ove infekcije“.