IZ BIBLIOTEKE U JAGODINI-JUBILARNI BROJ SLOVA NA STRUJU

Javne biblioteke svoj rad sve više usmeravaju kao novim informacionim tehnologijama tako da su i usluge koje nude svojim korisnicima sve više povezene sa internetom.

Na sajtovima biblioteka sve češće se mogu pronaći usluge poput: pretraživanja kataloga, pitajte bibliotekara, preporuka knjiga ili digitalne zbirke, za koje korisnicima nije potrebno da fizički dolaze u biblioteku već su u biblioteci onoga trenutka kada otvorite njen sajt.

Tako i Narodna biblioteka u Jagodini na svom sajtu nudi mnogo novih usluga, a najponosniji smo što smo izdavači onlajn časopisa za decu i mlade Slova na struju čiji je dvadeseti jubilarni broj ovih dana predstavljen javnosti, a koji radimo u saradnji sa najpoznatijim jagodinskim piscem za decu, Peđom Trajkovićem,  ističe direktorka jagodinske biblioteke, Vesna Crnković.

Ovaj časopis je jedinstven po mnogo čemu. Pre svega to je jedan od retkih časopisa za decu u Srbiji koji promoviše srpsku i svetsku književnost za decu i na čijim se stranicama mogu pronaći pesme i  priče najpoznatijih domaćih i svetskih savremenih pisaca za decu.Takođe, to je jedini časopis za decu koji izlazi samo onlajn, delom zbog toga što je štamanje časopisa veoma skupo, a delom i zbog toga što je namenjen mladima kojima je internet najčešći način komunikacije i usvajanja novih znanja.

Časopis sledi svetlu tradiciju najeminentnijih srpskih časopisa za decu. Svi pisci koji su pisali za Poletarac su zastupljeni i u Slovima, ali smo pojačani novom garniturom srpskih pisaca, naglašava urednik i ilustrator časopisa, Peđa Trajković i dodaje da su Slova  riznica koja čeka neko bolje vreme kada će se vratiti interes za prave vrednosti i pravu književnost.

I želja biblioteke da jednog dana odštampa ovu riznicu stvaralaštva za decu čeka neko bolje vreme. Do tada, Slova će svojim punim sjajem svetleti sa kompjuterskih ekrana s nadom da će ta svetlost privući one kojima je namenjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *