IZLOŽBA O ZATVORIMA U SRBIJI

 

ĆUPRIJA-U Muzeju Horeum Margi-Ravno u Ćupriji večeras je otvorena Izložba kazneno propravni zavodi u Srbiji – primer Požarevački kazneni zavod 1853-1918. U požarevačkom kazamatu  boravili su Svetozar Marković, Vasa Pelagić je preminuo u zatvoru, Branislav Nušić, Đira Jakšić, koji su politički osuđenici,  dok je kod žena poznata Jelena-Ilka Marković koja pokušala atentat na kralja Milana.

-Mi smo jedini arhiv u Srbiji koji je preuzeo arhivsku građu zatvora, odnosno u voom slučaju KPZ Zabela u Požarevcu. Projekta je podeljen na tri faze obzrom na obilje dokumentacije i tema. I to vreme karakteristično je po teškim ubistvima, bilo je takvih i žena osuđenica, ali i maloletnika, kazala je  direktorka Istorijskog arhiva u Požarevcu dr Jasmina Nikolić.

Na 30 panoa izloženo je 200 arhivskih dokumenata na kojima se progovara o kaznenoj politici u tadašnjoj Srbiji, životu i radu osuđenika, osuđeni politički zatvorenici, kao i ženama osuđenicama.

-Ćuprija je svakako bila preteča među kazneno-popravnim ustanovama u Srbiji. Plan je da predstavimo izvršenje kaznenih sankcija u Pomoravlju u 19 i 20 veku. Prvi podaci o Ćupriji pojavljuju se iz 1860 i 1865 godine u pisanim dokumentima o izmeštanju maloletnika i žena u Požarevac, ističe upravnik KPZ Ćuprija Vladica Božilović.

U toku je rad na monografiji 1918-1945 o zatvorima u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *