PARAĆIN-Na tradicionalnom koktelu sa privrednicima Paraćina predsednik te opštine Saša Paunović prezentovao je istraživanje čiji je zaključak da su glavni nosioci privrednog razvoja i zapošljavanja mala i srednja preduzeća.

-Pogrešna politike ove i predhodnih vlada da se daju ogromne subvencije stranim preduzećima, jer strane investicije, neretko,  dovode do smanjenja broja zaposlenih i da su zapravo glavni nosioci razvoja i zapošljavanja mala i srednja preduzeća. Dok govorimo o velikim stranim kompanijama, dešava se da lokalna preduzeća u zbiru zapošljavaju hiljade ljudi a da sve to prolazi ispod ,,radara” resornih ministarstava i niko ne vidi, rekao Paunović u obraćanju privrednicima.

Mala i srednja preduzeća su uspešno zamenila društvene gigante u Paraćinu koji su ,,nestali” i zaposlili od 2000. godine oko 2.700 radnika.

-Lokalni preduzetnici su za četiri godine izgradili duplo više poslovnog i proizvodnog prostora, nego što bi trebalo izgraditi ukoliko bi u Paraćin došla kompanija Delfaj. Pri čemu bi država dala subvenciju od 10 miliona evra, a opština morala da uloži 12 miliona evra u izgradnju hala koja bi bila izdata u zakup. Lokalni privrednici su za četiri godine izgradili dva Delfaja bez dinara subvencija, dok strane kompanije neguju jeftin manuelan rad,a prilikom prvog povećanja zarada preseliće proizvodnju, objašnjava Paunović.

Investicija za dovođenje Delfaja vredi 22 miliona evra i zaposlila bi 1.500 radnika, a prema oceni Paunovića mali privrednici sa takvom stimulacijom bi zaposli duplo više radnika.

-Ta radna mesta bi bila sigurnija i stabilnija, jer su to privrednici iz lokalne sredine, ulažu da bi tu ostali. Profit troše u Srbiji, dok stranci izvlače profit iz zemlje. Mnogo ispravnije je ulaganje u lokalna preduzeća. Rizik je veći, ali u masi preduzeća to će značiti veće zapošljavanje, nego u stranim firmama, stranci ne donose nove tehnologije već angažuju veliki broj manuelnih radnika, ističe Paunović.

Istraživanje će biti prezentovano u Medija centru u Beogradu u saradnji sa poslodavcima i Aganecijom za mala i srednja preduzeća.