JAGODINA-Zavod za zaštitu prirode Srbije, posle dva meseca oštećenja hrasta-zapisa u Kolaru kod Jagodine, naložio je Skupštini grada da donese rešenje o prestanku zaštite tog stabla. To će konačno dovesti do rešenja problema koji je nastao prilkom pada trećine stabla krajem jula. Zbog legende o smrti niko od meštana nesme da ukloni ostatke drveta i grana. Hrast je bio pod zaštitom od 1970 godine.

-Nekoliko puta išli smo u gradsku upravu kako bi pronašli rešenje za uklanjanje palog hrasta-zapisa. Niko iz sela neće da seče to drvo, delovi grana koji su bili na putu uklonjeni su kako bi meštani mogli da se kreću. Obećali su rešenje i mi čekamo, kaže predsednik te MZ Srđan Ljubomirović.

Komisija ZZS je konstatovala da su usled etimološkog oboljenja i pojave strižibuba odvaljene primarne grane hrasta, te je zaštićeno dobro izgubilo prirodne vrednosti na osnovu kojih je bilo zaštićeno. Skupštini grada je naloženo da rešenje bude dostavljeno u roku od šest meseci radi brisanja iz Centralnog registra zaštićenih prirodnih dobra.