JAGODINA-Vladan Zdravković (45) iz Despotovca osuđen je nepravosnažno danas u Višem sudu u Jagodini na 15 godina zatvora zbog silovanja pastorke, odnosno krivičnog dela teži oblik silovanja, za koji je najmanja zaprećena kazna 10 godina zatvora, a maksimalna 40 godina. Zdravković je ranije više puta osuđivan za teške krađe. Inače, slučaj je otkriven u oktobru prošle godine  kada se tinejdžerka požalila školskom psihologu. Devojčica je navodno tada kazala da je očuh silovao 2011. godine, kada je imala 9 godina u prostoriji pored svinjca kuće koju je čuvao, kao i 2013. godine za Badnji dan u automobilu. Centar za socijalni rad je posle te prijave, devojčicu preuzeo od majke i smestio je u hraniteljsku porodicu.

-I ubuduće devojčica će biti pod zaštitom Centra za socijalni rad, a biće odlučeno naknadno da li će ostati u hraniteljskoj porodici ili će se vratiti u svoju porodicu. Sve zavisi od razvoja devojčice, kao i vaspitnog i zdravstvenog stanja. Majka nije lišena roditeljskog prava i protiv nje nije vođen postupak, odnosno nije joj oduzeto roditeljsko pravo. Ali, porodica će ostati pod nadzorom centra, kaže direktor centra Radoslav Račić i dodaje da je otac devojčice odustao od svih zahteva za starateljstvo i kontakta sa njom.

Odbrana je najavila žalbu Apelacionom sudu. Osuđeni  Vladan Zdravković je pre desetak počeo da živi sa D.M., majkom nesrećne devojčice, sa kojom ima sedmogodišnjeg sina i četvorogodišnju ćerku.

-Presuda od 15 godina nije zadovoljavajuća za pet godina psihičkog i fizičkog zlostavljanja deteta od njene 9. do njene 14. godine, ističe otac devojčice Saša Mratić.

On očekuje da se istraži ponašanje majke, jer sumnja da ona ,,znala sve,prikrivala i borila se da ćerka povuče izjave protiv nje o tome kako joj se žalila”. On se žali i na rad Centra za socijli rad jer je ,,dopustio, od prvog dana hapšenja V.Z. i sumnje na majku, kontakte između majke i ćerke.

-Strahujem za bezbednost svoje ćerke zbog okruženja u kome se nalazi, dodao je on.