DESPOTOVAC- U ovoj godini osnovano je 167 zadruga što je pet puta više nego raniji godinama, dok je na jugu srbije osnovano deset puta više zadruga, izjavio je u Despotovcu predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović. U naredne tri godine plan države je da u zadrugarstvo uloži 25 miliona evra.

-Najbrojnije su zemljoradničke zadruge, preko 90 odsto. U predhodnim godina osnivano je do 30 zadruga godišnje, a ove 167. Na jugu Srbije je formirano preko 50 zadruga, odnosno 10 puta više nego ranije. Tu je najteža situacija, ljudi su zbili redove i formirali zadruge, istakao je Mihailović.

Mere Vlade Srbije doprinele su osnivanju zadruga.

-Podrška Vlade Srbije za oživljavanje zadrugarstva u Srbiji ogleda se u poglednu zakona iz 2015. godine, promovisanju zakona 2016. godine, a ove godine je budžetom predviđeno oko 200 miliona za osnivanje zadruga. Do sada je odobreno 160 miliona dinara. Zaključak je da je mera dobra, ali treba više novca uložiti, naveo je Mihailović i najavio da se u budžetu za naredne tri godine planira ulaganje u zadrugarstvo u visini od 25 miliona evra.

Lokalna samouprava u Despotovcu namerava da oživi zadrugrastvo u tom kraju.

-Nnekada je Despotovac imao dve jake poljoprivredne zadruge, Slogu i Jedinstvo. Pre petnaestak godina te zadruge su praktično ugašene. Apel naših građana za osnivanje zadruge u skladu je sa aktivnostima Vlade Srbije za pospešivanje zdrugarstva. Na lokalu, kod nas,  nije bilo interesovanja za udruživanje, te nije došlo do formiranja zadruge. Imali smo više sastanaka i nadam se da će doći do formiranja zadruge, istakao je predstavnik te opštine Saša Janković.

Ideja je da se model sa zapada primeni u Srbiji, a reč je o udruživanju poljoprivrednika u zadruge, zajedničkoj preradi poljoprivrednih proizvoda i prodaji finalnih proizvoda u maloprodajama.