SVILAJNAC-Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić prilikom posete Pomoravskom okrugu izjavio je danas u Svilajncu da je budžet Fonda za razvoj lokalne samouprave povećan sa 10 na 320 miliona dinara u 2018. godini.

-Otvara se mogućnost da ministarstvo učestvuje u realizaciji važnih projekata za lokalne samouprave. U planu je da uradimo tri do pet pilota projekata jedinstvenog upravnog mesta, gde bi građanima pokazali pozitivnu praksu drugih država. Praktično građanin bi na jednom mestu mogao da dobije najveći broj servisa.  Smatram da današnja poseta Pomoravskom okrugu ima za cilj da da određene pomake na polju realizacije projekata za koje će opštine aplicirati, rekao je Ružić i dodao da Svilajnac ima Prirodnjački centar Srbije koji prevazilazi nacionalne i regionalne okvire.

-Mislim da je najmoderniji i najbolje opremljena ustanova ove vrste u svetu. To je veliki potencijal za obrazovanje učenika osnovnih škola. Važno je da je centar finansijski održiv, da je potrebno razrešiti do kraja status i staviti ga u potpunu funkciju prosvete što je interes cele zajednice. Obaveza svih u vladi je da se to potencira, zaključio je on.

Ružić je sa predstavnicima opštine Svilajnac obišao izložbe i eksponate na nekoliko hektara.

-Imali smo dobar, konstruktivan razgovor i mislim da će 2018. godina da bude još bolja u saradnji sa Minisarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Predstavili smo naš rad i tražili pomoć za određene stvari, mislim da smo se dobro razumeli. Očekujem da od Vlade Srbije imamo i u sledećoj godini podršku kao i u 2017. godini, jer je ova godina bila jako uspešna za Svilajnac, rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.