BEOGRAD – Učenici kuvarstva Tehničke škole iz Despotovca osvojili su zlatnu medalju na Festivalu slava i pravoslavlja „Slavagastro” u Beogradu. Oni su u kategoriji pripreme posnih i mrsnih slavskih trpeza pripremali meni za Svetog Nikolu i Svetog arhangela Mihajla, u konkurenciji 15 škola iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Slovenije, Makedonije i Slovenije. Profesor kuvarstva, Dejan Novaković, i učenici trećeg razreda na smeru Kuvar – Gabrijela Plašintović i Andrijana Nonić iz Bigrenice, Jovana Stojanović iz Lipovice, Aleksandar Miljković i Kristina Ilić, učenica prvog razreda, predstavljali su Tehničku školu.

– Pripremili smo 42 jela i slatkiše. Učenici su nosili srpsku narodnu nošnju  i kuvarske uniforme. Štand je posetio i kineski ambasador, Li Mančang, kaže Novaković.

Inače, 22. festival je organizovao Internacionalni centar za unapređenje ugostiteljstva i turizma iz Beograda (Sacen internacional). U žiriju su bili Radoslav Borković i predsednik Sacen internacionala, prof. dr Dragan Gligorijević.

– Osvojili smo Slavsku povelju i zlatnu medalju predstavljajući školu iz Despotovca, a pripremali smo resavsku posnu i mrsnu slavu, odnosno Svetog arhangela Mihajla i Svetog Nikolu. Osvetlali smo obraz naše škole, opštine i lepog resavskog kraja, kazala je najmlađa učesnica, Kristina Ilić.