Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej pozvao je u Božićnoj poslanici pravoslavne vernike da se mole za sve ljude, a posebno da ne zaborave na naše građane koji žive na Kosovu i Metohiji u teškim uslovima. Takođe je pozvao vernike da se mole za mir u svetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru.

“Mi pravoslavni hrišćani i deca Crkve, Njegovom (božjom) blagodaću osnaženi, bez obzira na to kako se drugi odnose prema nama bilo gde, u otadžbini, okruženju i vascelom svetu, svima uzvraćamo po zapovesti Božjoj – bratski i prijateljski, ma koje vere i narodnosti oni bili, znajući da nas Bog ljubavi pita šta mi činimo drugima, a ne šta drugi čine nama”, istakao je patrijarh.

Posebno je pozvao vernike da srcem i dušom budu jedno sa pravoslavnim srpskim narodom koji, kako je rekao, verno čuva i brani svaku stopu svete zemlje Kosova i Metohije. Ta zemlja je prema rečima patrijarha, sprskom narodu “darovana od Gospoda kao večni zalog”.

“Vremena burna su dolazila i prolazila. Za sve to vreme naši preci su u svojim srcima neizbrisivo nosili Pećku Patrijaršiju, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Dečane, Svete Arhangele i na hiljade drugih svetih oltara širom KIM”, rekao je poglavar SPC.

Istakao je da se ne sme zaboraviti da su Kosovo i Metohija srpski Jerusalim i sveta zemlja, podsećajući na obećanje koje je dao David Jerusalimu.

“Ako zaboravim tebe, Jerusalime, ako zaboravim tebe, Kosovo i Metohijo, neka me zaboravi desnica moja”, poručio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, danas, kada Presveta Djeva Marija rađa Prevečnoga Boga, vernici treba da se mole za sve ljude, a naročito za mlade, namučene porocima narkomanije, alkoholizma, razvrata, lenjosti, gneva, srebroljublja, zavisti, gordosti, neumerenosti, bezosećajnosti i svim drugim porocima.

Osvrćući se na stradanje dece širom sveta, nasilje nad pojedincima i narodima, svet u kojem vladaju nejednakost, socijalna nepravda i nuklearna pretnja, patrijarh je pozvao vernike da se mole Bogu “da prosvetli tamu i okrene dobru one koji drže poluge moći u svojim rukama”.

“Ne bojmo se. Umesto ovozemaljskih briga i straha, molimo se da mir Božji danas ispuni naša srca. To je mir koji nije pasivnost i ravnodušnost nego dinamična, stvaralačka i povrh svega, neprestano aktivna sila koja ima moć da preobražava, kao i da donosi spasenje ne samo nama već i ljudima oko nas”, naglasio je patrijarh.

Patrijarh je božićnu besedu zaključio najradosnijim hrišćaniskim pozdravom: “Mir Božji, Hristos se rodi!”