BEOGRAD-Centrala Pokreta slobodnih građana u Beogradu osudila je pritiske gradskih vlasti u Jagodini na novinara Gorana Jevremovića iz Jagodine i mesečnik Moravske vesti.

-Goran Jevremović, urednik „Moravskih vesti“, nalazi se na crnoj listi gradskih vlasti u Jagodini već dve godine zbog tekstova kojima je ukazivao na loš rad lokalne samouprave. U tom periodu uskraćivani su mu pozivi na konfereniciji za medije i sednice Skupštine grada, kao i  akreditacije za važnije događaje. Kulminacija je usledila nakon što su brojni mediji preneli njegov tekst koji upućuje na delove izveštaja Državne revizorske agencije koja je utvrdila da je grad Jagodina izvršila plaćanja koja nisu u njenoj nadležnosti u iznosu od 435 miliona dinara, da je 73 miliona dinara potrošeno suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i da je 15 miliona dinara potrošeno bez sprovođenja javnog konkursa, stoji u saopštenju tog pokreta.

Iako je Goran Jevremović, shodno etičkim i profesionalnim standardima, tražio komentar od gradonačelnika Jagodine pre objavljivanja teksta, odgovor nikada nije dobio.

-Umesto toga, dobio je tužbu kojom se od njega zahteva isplata od 1.000.000 dinara zbog iznošenja neistina na račun gradske vlasti Jagodine. Pored sredstava pravne prinude, Jevremović je bio izložen i napadima i pretnjama od strane Dragana Markovića Palme koji ga je optužio da je njegov neprijatelj i poručio mu da će svu svoju moć iskoristiti kako bi ugasio njegov list, navodi se u saopštenju i dodaje da .

PSG stalno upozorava na gaženje slobode medija u Srbiji, a situacija u Jagodini je posebno teška.

-PSG garantuje da kada bude preuzeo odgovornost za  upravljanje državom, ni u jednom gradu se sredstva za finansiranje medija neće dati isključivo jednom mediju, da neće dozvoliti da napadi na novinare prođu nekažnjeno i da će učiniti sve da se rasvetle ubistva novinara, između ostalog i novinara Milana Pantića koji je 2001. godine ubijen upravo u Jagodini, zaključuje se na kraju saopšenja Pokreta slobodnih građana.