SVILAJNAC- Za mesec dana uručeno preko 2.100 ,,Svilajnačkih kartica”.  Uz podršku novoosnovanog Korisničkog centra i ,,Svilajnačke kartice”   građani Svilajnca kupuju robu uz popuste u maloprodajnim i uslužnim objektima, ali i koriste besplatne programe u kulturnim, edukativnim, turističkim i sportskim ustanovama. Opština Svilajnac višak u budžetu od 26 miliona dinara preusmerila je na razvoj ovog programa kako bi poboljšala kvalitet života svojih stanovnika.

– Uspeli smo da stvorimo neku novu vrednost i iz te vrednosti stvorili smo i višak u budžetu i taj višak smo pretvorili u direktne mere za podršku svog stanovništva. Ovde se nalaze mnoge programi koji su besplatni za stanovnike opštine Svilajnac, od toga da penzioneri mogu da odu na izlete, da građani odu na pozorišnu predstavu, da u prodavnicama dobiju određene popuste, zatim deca mogu da se za srednje škole i fakultete besplatno pripremaju, kaže Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Lokalna samouprava očekuje da će već u prvoj godini Svilajnačku karticu uzeti više od polovine građana ove opštine u kojoj živi oko 30.000 stanovnika.

-Programi su namenjeni svim kategorijama stanovništva. Imamo sport, rekreaciju, škole računara i glume, korektivnu gimnastiku za najmlađe koja je vrlo popularna. Kada građanima kažemo da su programi stvarno besplatni oni se iznenade, kažu nam da je ideja odlična, da smo eto među prvim opštinama u Srbiji koja realizuje ovakav sveobuhvatan projekat, kaže Milena Radović, koordinatorka Korisničkog centra opštine Svilajnac.

Projekat  ,,Svilajnčani na prvom mestu” realizuje lokalna samouprava. U okviru projekta SVILAJČANI NA PRVOM MESTU, vlasnici SVILAJNAČKE KARTICE mogu da dobiju veliki broj popusta u sledećim uslužnim i prodajnim objektima u Svilajncu: Benzinska pumpa ZENIT, butik sportske opreme SPORT VISION, prodavnica bele tehnike ZOKA PROMET, Trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom GVOŽĐARA NEVEN, MEGA PELET, Stomatološka ordinacija BIODENT, Apoteka VEBA, Stomatološka ordinacija ULTRADENT, butik dečije garderobe MODA KIDS, butik kožne galanterije DJORDJO, butik dečije garderobe PATULJAK, Kozmetički salon FANATIC, butik MAČKE, butik obuće KOMISION EUROSTARS, butik BRENDOMANIA, NEVEN BOJE I LAKOVI, staklorezačka radnja TERMO GLAS, butik FASHION BOX, butik dečje garderobe DEČJA RADOST, Komision HORIZONT- MEGA SPORT, BOJE I LAKOVI SPEKTAR, Parfimerija MIRISNA NOTA, butik TRENDY, Kozmetički salon FRAJLE, Frizerski salon SITA, Kozmetički salon CHAMPAGNE BEAUTY STUDIO, Geodetski Biro ŠANE, servis za pranje i peglanje veša AQUA WASH M, Kozmetički salon MAGGY, Butik COOL, Butik ELLITE, Veterinarska stanica PČELICA.
Objekti koji daju specijalne popuste u okviru projekta SVILAJČANI NA PRVOM MESTU, na ulaznim vratima i izlozima imaju nalepnicu koja garantuje da će ove radnje vlasnicima SVILAJNAČKE KARTICE dati popuste od 5%, pa čak do 50%.
Svilajnčani koji dođu u Korisnički centar i preuzmu svoju SVILAJNAČKU KARTICU moći će dobiju i specijalne popuste na članarinu u Resavskoj biblioteci, a u Prirodnjačkom centru Srbije će imati POTPUNO BESPLATAN ULAZ.

,,SVILAJNAČKA GRAĐANSKA AKCIJA ZA DEMOKRATSKO DRUŠTVO”

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.