JAGODINA- Posle burne reakcija Jagodinaca na zaprašivanje komaraca u sredu uveče, jer su se mnogi kašljali, kijali, a neki i imali osećaj gušenja, Zavod DDD Visan iz Zemuna saopštio je danas da je sproveo akciju uništavanja komaraca u Jagodini i da su korišćena ciljana sredstva, koja ne mogu da naškode ljudima ali mogu da budu iritantna. Takođe, Visana tvrde da su o akciji blagovremeno obavešteni građani Jagodine, koji ne bi trebalo da budu na ulicama dok se obavlja tretman iz vazduha i sa zemlje. Združena akcija uništavanja komaraca obavljena je iz vazduha avionom i sa zemlje ULV aparatima.

– Sredstva nisu opasna po stanovništvo, nema razloga za uzbunu po pitanju ugroženosti zdravlja.  Reč je o sredstvima koja uzeta za ciljanu vrstu, odnosno komarce. Radilo se sa  preparatom Moslink sa aktivnom materijom lambatrihalotrin. On jeste malo iritantan. Preparat nije opasan po ljude, ali je malo iritant, ništa više. Može da izazove kijanje.  Kada se stanovništvno obavesti preko medija kako je moja saradnica za Jagodinu uradila, onda ne bi trebalo da se narod šeta ispod samog aviona. Obaveštenje je išlo na vreme, obavešteni su pčelari. Stanovništvo je obavešteno o tretmanima iz vazduha i sa zemlje, kaže direktor Visana Dragan Ristanović.

On dodaje da je sredstvo Deltasektom za uništavanje komaraca upotrebljeno sa zemlje i da ono nije problem po zdravlje ljudi.

-To su pirotrodi koji ipak nisu neki iritanti. Dimili smo smo u termofogerima isti preperat i nije bilo problema, navodi Ristanović i ističe da je poenta priča da se preparat što duže zadrži u vazduhu i da dođe u kontakt sa komarcima, zato se zaprašivanje radi kada je tiho vreme.

Zavod DDD Visan je dao jedinu ponudu na javnoj nabavci u Jagodini za uništavanje komaraca i krpelja u iznosu 2,93 miliona dinara bez PDV.