Napad na novinare i na tačno informisanje je napad na celu javnost, rekao je predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović povodom Svetskog dana slobode medija. On je istakao da su novinari ugroženi, da su u ekonomski lošem položaju jer većina njih radi za zarade ispod republičkog proseka. Kako je rekao, samim tim novinari su otvoreniji za svaku vrstu pritiska.

Ističe da se UNS godinama zalaže da se u budućem zakonu obezbedi da lokalne samouprave izdvajaju dva odsto budžeta za izeštavanje u javnom interesu.

Navodi da su lokalni mediji devastirani, da mnogi gradovi nemaju elektronske medije i da novinari koji rade, rade za niske plate i u teškim uslovima.

“To mora da se popravi”, poručuje Radomirović i ponavlja da rešenje vidi u izdvajanju dva odsto budžeta lokalnih samouprava za one medije koji izveštavaju u javnom interesu.

Radomirović kaže i da sada postoji serija loših koprojekata i konkursa za medije koji su sprovođeni u lokalnim samoupravama. Naveo je da je UNS otkrio da je u Smederevu “od 20 miliona dinara, 14 miliona otišlo nekim fantomskim medijima”

“Bojimo se da to može da se ponovi i na konkursima Ministarstva kulture i informisanja”, kaže Radomirović i dodaje da se ne zna ko je predložio ljude u komisijama.

Navodi da bi oni koji odlučuju “o novcu svih nas” morali da budu predstavnici reprezentativnih novinskih udruženja.

Vladimir Radomirović je dodao i da je potrebno ojačati regulatorna i samoregulatorna tela koja se bave medijima. Smatra da je potrebno zabraniti da novac iz javnih sredstava dobijaju mediji koji krše kodeks novinara.

Kada je reč o medijskoj strategiji, Radomirović kaže da je UNS pozdravio odluku da se zaustavi rad na njoj i da se napravi nova radna grupa u kojoj će biti relevantna medijska udruženja. Dodaje da je UNS spreman da uđe u novu radnu grupu koja će imati jasan mandat i rokove.

“Verujemo da može brzo i kvalitetno da se radi na tome i stojimo na raspolaganju”, rekao je Radomirović.

Dodaje da bi strategija trebalo da reguliše odnos države prema medijima.