SVETA MARINA

Crkva Svete Marine u Krivoj Reci, naseljenom mestu na teritoriji opštine Čajetina, podignuta je u periodu od 2006. do 2014. godine i pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Crkva je sagrađena po projektu arhitekte Branka Ignjatovića sa Zlatibora, po uzoru na tradicionalna sakralna graditeljska rešenja. To je krstoobrazna građevina sa polukružnom oltarskom apsidom, kojoj su pridodate dve polukružne konhe koje imaju funkciju proskomidije i đakonikona, gde su i apsida i konhe zasvedene su polukalotama. Apsida je osvetljena jedinom biforom na hramu. Naos i bočni prostori zasvedeni su poluobličastim svodovima, koji su vidiljivi i spolja, dok je centralni deo naosa nadvišen oktogonalnom kupolom. Na zapadnoj strani je priprata, čiji je sastavni deo zvonik na severnoj strani. Priprata je takođe zasvedena poluobličastim svodom. Prizemlje i sprat zvonika povezani su stepenicama, koje ujedno vode i na galeriju. Zvonik je u donjem delu zatvoren, a u gornjem otvoren, velikim lučnim otvorima, na sve četiri strane. Crkva je građena od sige sa spojnicama maltera i umetnutim redovima opeke, po dva horizontalna i jedan vertikalni. Svi prozorski otvori na crkvi i priprati-zvoniku, kao i glavni portal lučno su presvedeni. Na glavnoj, zapadnoj fasadi nalaze se lučno presvedeni mozaici sa predstavama Hrista i svete Marine.

Čitava crkva pokrivena je kvalitetnim bakarnim-limenim krovom. Ikonostasna pregrada napravljena je od betona i na nju su postavljene ikone oslikane na drvetu. U porti je, severo-zapadno od crkve, ozidana kamena česma i klupe.