Crkva Rodjenja Presvete Bogorodice

Na ogranku Murtenice kod Kućana, okruzena vencem borova, prostranim livadama i pasnjacima, nalazi se najmanja, a možda i najstarija, crkva brvnara na Zlatiboru. Crkva predstavlja spomenik od izuzetnog značaja i stavljena je pod zaštitu.

Po nekim podacima izgrađena je nešto pre 1780. godine, dok je priprata dograđena 1838. godine. U crkvi se nalaze carske dveri, rad Simeona Lazovića, ikonopisca iz Bijelog Polja. Prema zapisu dveri su slikane 1780, pretpostavlja se u vreme gradnje ovog hrama.

Crkva je gradjena od masivnih borovih talpi-brvana, sa krovom od sindre, čije duboke streje zaklanjaju veliki deo zidova. Zajedno sa oltarskim prostorom i pripratom dugačka je 6,5 a široka 3 metra. Visina od poda do tavanice iznosi samo 2 metra. Zapadna i severna vrata visoka su samo 112 cm. Pod je popločan kamenim pločama nepravilnog oblika, a zapadna vrata na priprati, za koja se može pretpostaviti da su iz vremena gradnje crkve, ukrašena su veoma dekorativno. Iako mala, ova crkva je znalački radjena i značajna je tvorevina narodnih graditelja iz Starog Vlaha, koji su tokom XIX veka i početkom XX veka bili cenjeni i poznati u čitavoj zapadnoj Srbiji, gde su kuće brvnare i crkve brvnare najviše i građene.

Crkva brvnara u Peti, u Kućanima, nije samo kulturno-istorijsko blago, već duhovni stožer i uporište. Gde god smo odlazili, njoj smo se vraćali. Okupljala nas za Božić i Vaskrs, za slave i sabore, uvek nas primala u zagrljaj pomirenja i praštanja, bila motiv da se složimo, ujedinimo, sve izdržimo – kazuju gorštaci u srcu Murtenice.

Podignuta u bespuću planine, minijaturna crkva u Peti je, prenosi legenda, za noć preneta na skrovito mesto u vreme kad su porobljenom narodu iskonski nagon za samoodržanje i vera u Boga bili jedina nada. Ona čuva carske dveri slikane rukom Simeona Lazovića 1870. godine, a u više navrata je prekrivana šindrom i godinama čeka bolji prilaz od druma Jasenovo – Nova Varoš.