SVILAJNAC- Srednja škola Svilajnac danas je potpisala ugovore sa 4 preduzeća za obavljanje stručne prakse za 21 učenika, odnosno reč je o početku dualnog obrazovanja u toj opštini i smerovima industrijski mehaničar i bravar zavarivač.

– Danas smo na novom početku, pre desetak godina imali smo zadatak da obnovimo privredu i u tome smo bili uspešni. Ali za uspešnu privredu je potrebna dobra radna snaga. Danas otvaramo mogućnost da se učenici na najbolji mogući način edukuju, obave stručnu praksu u najboljim firmama. Cilj je da firme dobiju dobre radnike, a radnici dobre poslove. Ovaj proces smo može da se širi, sa jedne strane širićemo privredu, a sa druge upisivaćemo sve više dece. Ovo je  budućnost o kojoj je Svilajnac maštao godinama i evo sada je živimo. Nadam se nećemo u budućnosti imati problem radne snage, kao i da radnici neće imati problema da dobiju dobro plaćen posao, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

On je izjavio da je privreda opštine Svilajnac ostvarila za šest meseci ove godine suficit u spoljnotrgovisnkoj razmeni u visini od 6 miliona evra.

– Imamo ozbiljnu privredu, koja radi za strana tržišta. Iz godinu u godinu beležimo povećanja izvoza. Očekujem da se dolakom novih firmi koje su potpisale ugovore cifre bude sve više. Kada bi svi imali ovakve brojeve da bi Srbija bila bolje mesto za život, mislim da svi zajedno idemo u dobrom pravcu, istakao je Milanović.

Direktor Privredne komore Kragujevac Predrag Lučić naglasio je da je dualno obrazovanje put ja uspehu.

– Očekujemo da se naredne godine uključi još kompanije, jer su svi dobitnici u ovom procesu. Učenici će raspolagati znanjima i veštinama koje su u potpunosti u skladu sa potebama privrede, kompanije su u prilici da dobiju adekvatnu radnu snagu. Značajan dobitak ostvaruje lokalna zajednica, rekao je Lučić.