SVILAJNAC- Početak školske godine u svilajnačkim selima obeležen je otvaranjem dve rekonstruisane škole u Radošinu i Crkvencu, vrednost radova 58 miliona dinara, i dvanaest vrtića za 150 mališana. Radove su finansirali Opština Svilajnac i Vlada Srbije, a nabavku opreme Fondacija Đoković.  U prvi razred pošlo je 150. dece.

– Pre godinu i po dana izgoreo je krov škole u Crkvencu. Međutim, urađena je potpuna rekonstrukcija škole, kao da je novoizgrađena. Preuređeno je dvorište. U Radošinu je Opština Svilajnac finansirala kompletnu rekonstrukciju škole. Otvoreno je dvanaest vrtića u selima, koji su potpuno besplatni za roditelje. Smatramo da na taj način stimulišemo ljude da ostanu da žive na selima. Pokušaćemo maksimalno da izjednačimo život u gradu i na selu. Deca, roditelji i prosvetni radnici trebaju da budu zadovoljni, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

U gradu je u toku rekonstrukcija OŠ J.J. Zmaj koja ima 1.300 učenika, 6.000 kvadrata površine i do maja sledeće godine planiran je završetak. Opština će nabaviti novi nameštaj.

– Pored građevinskog, počeli smo da menjamo sistem rada u školama. Bila je praksa da određeni roditelji misle da njihova deca zavređuju određene učiteljice, kao i praksu da neke učiteljice smatraju rad na selu kaznom.  To smo prekinuli i formriali smo odeljenja u skladu sa zakonom.  Prvi put su učenici izvlačili odeljenje i učiteljicu. Više nema biranja učiteljica, niti će učiteljice moći da biraju odeljenja.  Svi će raditi na najbolji mogući način, to važi za prvi i peti razred, zaključio je Milanović.

Direktorka donatorskih programa Fondacije Đoković Maja Jovanović izjavila je da će i u narednom periodu svilajnačka deca imati podršku.

-Jako smo srećni zato što smo dobili dobar koncept, a to je da i deca koja nisu imala mogućnost predškolskog obrazovanja dobiju vrtiće vrhunskog kvaliteta i standarda. Presećni smo što smo deo ovakve priče, srećni smo što će 35. dece iz tri sela u Svilajncu biti gosti Drugarijade koju organizuje fondacija. Zadovoljni smo što nastavljamo da podižemo uslove dece u predškolskom obrazovanju. Čestitamo na školama, a naročiti na 12 vrtića u selima, jer mi, koji se time bavimo, znamo koliko je to teško i koliko je to velika stavr za celu Srbiju, kazala je ona.