REKOVAC- Desetak hiljada ljubitelja pasulja danas je posetilo jubilarnu 5. Pasuljijadu u Sekuriču kod Rekovca, a najbolji pasulj pripremila je ekipa FDB Kragujevac, drugo mesto Slain-Bogalinac i treće Pobratimi-Dugo Polje iz Modriče u Republici Srpskoj. U kuvanju pasulja učestvovala je 101 ekipa.

– Mlada po godinama, ali velika po broju ekipa i posetilaca Pasuljijada u Sekuriču se nametnula kao jedna od vodećih manifestacija u Srbiji. Radićemo i narednih godina da bude još bolja. Očekujemo da saradnja između opštine i organizatora doprinese zajedničkom cilju, a to je promocija Levačkog kraja, rekao je predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević.

Za ovu priliku uređena je porta seoske crkve, u programu je učestvovalo 11 kulturno-umetničkih društava, a na kraju je priređeno opštenarodno veselje.

– Pasuljijada je manifestacija koja pretenduje da ima nacionalni i međudržavni karakter. Očekujem da u tom smislu doprinesemo svi u Levču i da na taj način poboljšamo turističku ponudu, odnosno da privučemo nove posetioce i turiste. Namera nam je gosti provedu vikend ili nekoliko dana i vide šta mi to imamo da ponudimo i pokažemo, ističe predsednik SO Rekovac Goran Đorđević.

U brzom ispijanju piva pobedio je Slobodan Savić iz Jagodine, drugi je bio Dragan Dačić i treći Aleksandar Savić. U nadvlačenju konopca pobedila je ekipa Krčinska Kosa iz Gornjeg Krčina, drugo mesto je Pecoš iz Sekuriča i treće Fabrika kablova.