Evropska Noć istraživača, trinaesta po redu, ove godine će se održati 28. septembra od 15 časova do ponoći u dvadeset sedam zemalja uključujući i Srbiju, a deo naučne zabave preneće se i na 29. septembar. Po treći put u Pomoravlju vrata nauke otvaraju se u Ćupriji, Svilajncu i Jagodni.

ĆUPRIJA

U Ćupriji se vrata nauke otvaraju 28. septembra od 17 časova u Srednjoj Medicinskoj školi. Posetioci mogu da očekuju zanimljive i uzbudljive oglede. Istraživanje čudesnog sveta magnetizma, pravljenje ekoloških vozila na električni i vazdušni pogon.

– Pomoću teleskopa zavirićemo u svet astronomije i praviti modele planeta. Druge večeri posetićemo treninge sportista gde ćemo meriti fiziološke parametre pre, za vreme i posle treninga. Edukovaćemo ih o promenama koje fizička aktivnost izaziva na ljudskom telu, stoji u saopštenju NOUtima.

SVILAJNAC

U Svilajncu istraživačka noć počinje 28. septembra u Prirodnjačkom centru Srbije od 17 časova.

-Naučićemo kako nastaju fosili, a možete postati i ponosni roditelji bebe dinosaurusa. Otkrićemo tajne svetlosti, postaćemo naučni detektivi i kroz eksperiment ući u tajne misterionog praha i tečnosti. Zavirićemo i u mikrosvet i uživati u svim njegovim čarima. Drugog dana zakazujemo sastanak na istom mestu i vodimo vas na „Put oko sveta za 60 minuta“. Pomoću posebnog softvera, u društvu naučnika, proputovaćemo svetom i videti prizore koje snimaju video kamere širom naše planete, kažu u Regionalnom timu podrške za nauku, obrazovanje i umetnost – NOUtim.

JAGODINA

U Jagodini istraživačka avantura počinje 28. septembara od 17 časova u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

-Posetiocima ćemo  omogućiti da zavire u čudesni svet svetlosti, kao i da otkriju tajne forenzike. Pored toga,  okušaće se u rešavanju naučnih zagonetki otkrivajući misteriozni prah i tečnost. Najveći izazov ih očekuje u „Velikoj trci Isaka Njutna“. Druženje nastavljamo 29. septembra od 17 do 19 časova u oblićnjem tržnom centru, ističe se u saopštenju NOUtim.

Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom “Istražuj kroz noć, u znanju je moć”.