KRSTOVDAN DAN PARAĆINA – ,,Paraćinci nemaju paradu, ali imaju ponos”

PARAĆIN- Ovim rečima obratio se predsednik SO Paraćin Dragan Mitić na svečanoj sednici povodom Krstovdana i Dana te opštine.

– U proteklih godinu dana zabeležen rekord po visini investicija, što je plod rada velikog broja ljudi. Nastavili smo sa ulaganjima u infrastruktru u gradu i selima. Štednja i dobro planiranje doprineli su da budžet opštine bude stabilan, baš kao što su bile stabilne sve institucije. Skupština je u prethodnih godinu dana bila u stalnom zasedanju. Održana je 21 sednica SO sa 500 tačaka dnevnog rada. Sučeljavali smo mišljenja, vodili raspravu, donosili odluke o najvažnijim pitanjima. Odbornici su prvi put za 30 godina višestranačja bili podvrgnuti neverovatnim pritiscima, kako bi promenili stranu i poništili volju građana, te na vlast doveli one koji su izgubili izbore. Pretnje fizičkom silom, pretnje članovima porodice, pa čak i o ucena o gubitku radnih mesta. Pokušaj nasilnog upada na sednicu SO i prekida je bio vrhunac. Odbornici  su sve to izdržali i zato im upućujem čestitke i zahvalnost, rekao je Mitić.

Povodom Dana opštine Paraćin Zlatna plaketa dodeljena je profesoru biologije Bratislavu Grubaču. Zahvalnice su dodeljene ministarstvima za rad i socijalna pitanja, trgovine i turizma, privrede, pravde i direktoru Kancelariji za upravljanje projektima Marku Blagojeviću. Pohvale direktoru Turističke organzacije Aljoši Gligorijeviću, kao i roditeljima i učiteljici OŠ Stevan Jakovljević odeljenje u Davidovcu. Novčane nagrade u visini od 50.000 dinara uručene su Angelini Stefanović iz Policijske stanice, dr Stanoju Velikiću i Draganu Živkoviću.

Mimo opštinkog budžeta lokalne službe sprovode čitav niz projekta finansiranih iz međunarodnih i državnih izvora. Ukupan iznos sredstava o kojima se radi u 12 posebnih celina procenjuje se na 23,3 miliona evra.

– Reč je o iznosu koji skoro dvostruko prevazilazi budžet, a desetostruko godišni investicioni deo budžeta, odnosno infrastrukturnim projektima i rekonstrukcijama objekata javne namene. Peta uzastopna  godina pada broja nezaposlenih lica, a jedan od osnovnih razloga su invsticije malih i srednjih preduzeća, rekao je predsenik opštine Saša Paunović.

Od kraja svetske ekonomske krize 2015. godine 65 investitora izgradilo je ili gradi 71 objekat površine 55 hiljada kvadrata, što je kao nekadašnji giganti.

– Investicije malih i srednjih preduzeća znače i nova radna mesta, pa tako u 18 od 65 preduzeća najavljuju upošljavanje 286 radnika. Tu ne računam radnike koji će u Lidl i Rimaster  dobiti posao. Dolazak Rimastera je najvažniji u oblasti stvaranja novih radnih mesta, jer kompanija najavljuje upošljavanje 350 radnika u narednih godinu dana, a u sledećoj fazi do 1.000. Za realizaciju tih investicija biće potrebna i sredstva opštinskog budžeta za izgradnju infrastrukture. Nema dileme da je otvaranje novih radnh mesta najvažnija tema za građane Paraćina u tom smislu ćemo učiniti sve da se to brzo i jednostavno uradi u opštini, istakao je Paunović.

Kao glavni zadatak se paraćinskom rukovodstvu nameće ispunjavanje obaveza prema investitorima , kako bi se stvorili uslovi da u što kraćem roku realizuju svoje planove, jer je glavni cilj otvaranje novih radnih mesta.

-Drugi cilj je realizacija projekata koji se finansiraju iz međunarodnih i državnih sredstava. Treći cilj je nastavak rešavanja komunalnih i infrastrukturnih problema građana, četvrti je završetak Kulturnog centra, uređenje javnih površina i sportskih objekata. Peti cilj je obezbeđivanje kvalitetnih sadržaja u oblasti kulture i sporta, naveo je Paunović

Na svečanoj sednici govorili su Načelnik Jablanice iz BIH Salem Dedić, Župan Murske Sobote iz Slovenije  Aleksander Javšek, Združeni splav iz Češke Vladimir Bukovski, načelnik Kotor Varoši iz BIH Zdenko Sakan, gradonačelnik Krapine iz Hrvatske  Zoran Gregurović, dok se gradonačelnik Štipa iz Makedonije Blagoj Bočvarski obratio se pismom.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *