ĆUPRIJA- Ćuprijski hroničar i sudski veštak Dušan Stamenković u svojoj priči o Mijatovcu navodi da je potes gde se jutros dogodila stravična lančana saobraćajna nesreća sa 7 poginulih i 27 povređenih poznat po trgičnim saobraćajnim  nesrećama i poginulima.

-Danas mi je prijatelj poslao poruku ,, Pakloš se još zove i ”Kaluđerska bara”. Tu je bila crkva, a preko nje je izgrađen autoput. Od tog mesta do mosta na Moravi, bilo je mnogo udesa na autoputu i da je tu mnogo ljudi izginulo, posebno kad je bila samo jedna traka. Najviše od Beograda do Niša. Niko nije mogao da to objasni. Moji preci su mi pričali da se na tom mestu nalazila crkva….”, napisao je Stamenković.

Foto Dušan Stamenković

Inače u njegovom tekstu o selu Mijatovac se izdavaja deo o tom mestu na autoputu.

-Tragično stradanje devojke Jelene Đorđević dogodilo se u Mijatovcu na mestu na kome je, po legendi, postojao nekada manastir čijih ostataka više nema. Pre nekoliko vekova Turci su ubili tri kaluđera i bacili njihova tela u močvarno jezero sa tri podzemna izvora. Jezero se zvalo Pakloš ili Manastirsko jezero. Iznad njega je danas auto-put Beograd-Niš, a baš na tom mestu se stalno događaju saobraćajne nezgode, stoji u tekstu koji je napisao Stameković.

– Naselje Mijatovac je nekada imalo crkvu Sveta Trojica, ali zbog Velike Morave, koja se često izlivala, kuće su bile premeštene na bezbedniju lokaciju prema brdu Gilje. Tako je napravljena i nova crkva u selu 1994. godine, a o staroj se samo priča, kao što se samo priča i o kosturu mamuta koji je otkopan početkom dvadesetog veka u moravskoj obali prema Ćupriji. U Ledinama i Selištu ima ostataka od razvalina, za koje narod misli da su ostaci stare crkve. Tu su nađeni većinom rimski novčići, kao i stare stvari od gvožđa, kamena i zemlje, kaže se u tekstu Stamenkovića.