OD ĆUPRIJE DO SKADRA

ĆUPRIJA- Povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata Narodna biblioteka “Dušan Matić” iz Ćuprije objavila je putopis Borislava D. Dželatovića “Od Ćuprije do Skadra”. Putopis je nastao 1915. godine i sada je prvi put dostupan najširoj javnosti.

-Sveska koju je moj deda napisao, godinama je stajala u fioci. Nije potpun putopis, već je on ispisao jednu svesku, druge nema, kaže unuk Darko Dželatović, koji je pričao nam je o svom dedi, a praunuk Marko čitao je odlomke iz knjige.
Govoreći o knjizi direktorka Biblioteke Ljiljana Đorđević je istakla da je porodica Dželatović planirala da izda knjigu još 2015. godine. O Prvom svetskom ratu kazivao je istoričar Stefan Radosavljević.

– Jedan od najtežih trenutak u srpskoj istoriji, slavna ali i tragična 1915. godina, povlačenje vojske i civila. Neopisiva stradanja, samo preko planina u Albaniji stradalo je preko 70.000 ljudi. Dželatović je bio u centru dešavanja i ostavio nam neprocenjive zapise, do detalja, rekao je Radosavljević.

Na promociji su bili i potomci Borislava D. Dželatovića, jedan od sinova sa suprugom, unuk sa svojom porodicom. Aleksandar Mileusnić, glumac pozorišta Moravište, čitao je citate iz ovog istorijskog dokumenta koji svedoči o sudbini i stradanju običnog, malog čoveka u Velikom ratu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *