ĆUPRIJA- Danas je u Ćupriji konstitusian Poslovi savet a za predsednika je izabran Petar Stošić, predstavnik MIP procesna oprema. Zadatak saveta je da poboljša saradnju javnog i privatnog sektora, čime bi se na novi nivo podiglo i samo poslovno okruženje u opštini Ćuprija. Konstitutivnoj sednici prisustvovali su predstavnici 34 ćuprijska preduzeća. Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija i inicijator osnivanja ovog tela, očekuje da će i lokalna samouprava lakše da dolazi do nekih rešenja, pogotovo kad Poslovni savet zaživi i “kad informacije počnu da se kreću u oba smera”.

– Radili smo od 2013. godine na razvoju privrede opštine Ćuprija. Izgradili smo industrijsku zonu, dovodili smo strane investitore, ali smo uvek bili svesni da moramo da vodimo računa o, uslovno rečeno, našim, domaćim privrednicima. U početku nismo stizali da sa njima uspostavimo pravu, sistemsku komunikaciju, to je možda krivica i nas iz Opštine, ali smo imali mnogo nasleđenih problema. Moram da kažem da smo ipak imali impute – informacije od velikog broja privrednika – koji su nam pomogli da donosimo odluke i shvatimo kako treba da radimo. Poslovni savet sistemski će davati smernice za dalji, verujem bolji rad svih nas u Opštini. Preko ovog tela privrednike ćemo upoznavati sa budžetom, obaveštavaćemo ih o strategijama razvoja opštine Ćuprija, ali želimo da preko Poslovnog saveta čujemo i njihove predloge, da ih ubacimo u budžet, želimo da njihove predloge stavimo u Strategiju razvoja; želimo mi njima da pomognemo a želimo da i oni pomognu nama. Naš budžet se i puni uz pomoć ćuprijske privrede, odnosno naših privrednika, izjavio je za medije Ninoslav Erić po okončanju konstitutivne sednice Poslovnog saveta opštine Ćuprija.

POSLA SVE VIŠE, RADNIKA SVE MANJE

Miodrag Perović, direktor ćuprijskog Standard furniture, jedinog kooperanta IKEE iz Srbije, na sednici saveta rekao je kako firma na čijem je čelu uskoro ulaže još 1,2 miliona evra u proizvodni proces i da će Standardu biti potrebno još 50. novozaposlenih. MIP procesna oprema je samo u poslednjoj godini povećala broj zaposlenih za dvadeset. O pozitivnom poslovnom trendu svoje firme govorila je i Slavica Kojić iz MIP – remont šinskih vozila, koja je ocenika da je njeno preduzeće, kako je rekla, „previše uposleno“, dodavši da RŠV radi za Železnicu Srbije, za NIS, a „od danas i za smederevsku železaru“, te da će im zbog povećanja obima posla biti neophodni novi radnici. Ipak, kako je moglo da se čuje, do kvalifikovanog radnika, ali i do osobe koja uopšte želi da radi – danas je teško doći. Kako je ovaj paradoks sve vidljiviji u Srbiji, predsednik Erić je obećao da će i tu pomoći privrednicima, jer se njemu „dnevno javlja bar desetoro onih koji traže posao“.

Kako su i sami privrednici istakli, realno je očekivati da će ovo telo da unapredi poslovnu klimu na teritoriji opštine Ćuprija, a od neposrednih kontakata sa, pre svega, čelnicima lokalne samouprave, članovi Poslovnog saveta očekuju efikasnije i efektnije rešavanje njihovih problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Kriterijum za ulazak u Poslovni savet bio je da privredni subjekt ima bar 10 zaposlenih i obrt od preko 50 miliona dinara. U ovu matricu ušle su 34 firme, a na konstitutivnoj sednici moglo je da se čuje da njoj nisu prisustvovali samo oni privrednici koji danas nisu bili ni u Srbiji. Kako je i predsednik Erić naglasio, čelnici lokalne samouprave nisu htela da utiču na izbor predsednika i njegovog zamenika, to su uradili okupljeni privrednici, koji su za prvog predsednika Poslovnog saveta izabrali Petra Stošića, predstavnika MIP procesna oprema, firme koja ima 110 zaposlenih, trend rasta i čiji proizvodi – posude i rezervoari pod pritiskom – uglavnom svoj put do tržišta nalaze u zemljama Evropske unije.

-Ovo telo treba da bude jedna bitna karika koja spaja privrednike i privredu opštine Ćuprija sa lokalnom samoupravom, preko svih elemenata u lokalnoj samoupravi koji su zaduženi za rad sa privredom. Naravno da će sada komunikacija biti detaljnija. Ona je uvek postojala, ali od sada ćemo ići do najsitnijih detalja kako bi problem svakog privrednika i preduzetnika – od onih koji imaju dva zaposlena pa do onih sa preko dvesta – bio rešen na najefikasniji način”, rekao je Stošić, potvrdivši tako da su i čelnici lokalne samouprave i ćuprijski privrednici na istom fonu kada su u pitanju početna očekivanja u vezi sa zadacima Poslovnog saveta.

Recimo i to da je za zamenicu predsednika Poslovnog saveta izabrana Slavica Kojić iz MIP RŠV, a da je prva radna sednica ovog tela najavljena za najkasnije 15 dana.