ČAJETINAZdrava Srbija (ZS) bezrezervno podržava stav Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se, ni po koju cenu, ne sme dovesti u pitanje puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji (KiM), garantovan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 SB UN, kao i da KiM ne može biti samo političko pitanje za čije rešavanje monopol imaju isključivo državni organi – izjavio je prvi čovek ZS Milan Stamatović, pozivajući SPC da, u tom smislu, povuče i prvi konkretan korak i, sledeću, jubilarnu, 800. godišnjicu svoje autokefalnosti, obeleži u svom zavičaju, vraćajući sedište naše crkve trajno u hramove Pećke patrijaršije, gde je prava adresa SPC još od 1253. godine.

– Sabor SPC je svojim saopštenjem totalno ogolio zakulisne planove premijerke i samoproglašene “potomkinja” Nemanjića koja, velikodušno, kaže da za nju, povodom KiM, nema nikakvih crvenih linija, ali i dojučerašnjeg “Lava” Vučića koji se, putem ružičaste TV trovačnice, čak iz Helsinkija, opeta svađa sa jedino mogućim, beskompromisnim stavom Crkve, ali i gotovo svih građana Srbije. I sve to čini čovek, na nesreću i predsednik Srbije, koji bezobzirno organizuje medijski linč protiv episkopa raško-prizrenskog, igumana dečanskog i sveštenstva i monaštva kosovskometohijskog, a mitropolitu crnogorsko-primorskom i egzarhu pećkom preti srpskim tužilaštvom – rekao je Stamatović, apelujući na Vučića da, bar jednom, posluša mudrije i, nacionalno i državotvorno, odgovornije od sebe, a to su, svakako, najviši crkveni velikodostojnici.

Milan Stamatović upozorava da je Vučić, po funkciji, obavezan da čuje stav Sabora da SPC, od 2007. godine, nikada nije bila zvanično pozvana da iznese svoje sugestije povodom zaštite naših svetinja, sveštenstva, monaštva i vernog naroda na KiM, kao i da, umesto na traženju što bržeg sporazuma sa Prištinom, mora da se posveti izgradnji jedinstvene državne i nacionalne platforme u čijoj bi pripremi učestvovali relevantni činioci našeg društva.