PRIZNANJE UNDP – PARAĆIN PRIMER DOBRE PRAKSE

BEOGRAD- Program Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP dodelio je Opštini Paraćin priznanje za primer dobre prakse u upravljanju javnim finansijama na osnovu izveštaja državne revizorske institucije. Paraćin spada u deset najboljih lokalnih samouprava u dosadašnjim kontrolama DRI.

UNDP je izvršio analizu procene javnih finansija na lokalnom nivou i kreirao rang liste jedinica lokalnih samouprava na osnovu izveštaja o reviziji gradova i opština čije je konsolidovane finansijske izveštaje i pravilnost poslovanja DRI revidirani u periodu od 2014. godine do 2017. godine. U pomenutom periodu, revidirano je 119 jedinica lokalnih samouprava.

Rang lista primera dobre prakse u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou napravljena je na osnovu sedam kriterijuma koji se odnose na obim i finansijski uticaj neslaganja (nepravilnosti) utvrđenih tokom redovnih revizija u odnosu na ukupno izvršenje budžeta, vrstu revizorskog mišljenja izraženu nakon obavljene revizije, status angažovanja internih revizora u jedinicama lokalnih samouprava, stepen efikasnosti u ispravljanju grešaka (nepravilnosti) nakon obavljene revizije, stepen izvršenja budžeta u odnosu na plan, obim mera preduzetih u postupku revizije, i na kraju, potraživanja na osnovu poreza na imovinu u odnosu na prihode od poreza na imovinu.

Na kraju konferencije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelio je priznanja gradovima i opštinama za primere dobre prakse u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije.

Skup, kom je prisustvovalo oko 200 učesnika, organizovan je u okviru projekta „Unapređenje revizije na lokalnom nivou za efikasnije upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode Državna revizorska institucija i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Vlade Švajcarske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *