OSNIVA SE PRVI SRPSKI AGROINDUSTRIJSKI CENTAR KAO TEMELj PRIVREDE ZLATIBORSKOG OKRUGA

ČAJETINA- U organizaciji opštine Čajetina i uz pomoć ambasade Kraljevine Švedske   na Zlatiboru će se 3. juna 2019. godine održati Regionalna konferencija „Agroindustrijski centar – temelj privrede Zlatiborskog okruga“, čime će se označiti početak realizacije jednog od najvećih projekata Zlatiborskog okruga i opštine Čajetina u narednom periodu. Budući Agroindustrijski centar Zlatibor biće prvi takav centar u Srbiji i njegovim predstavljanjem u okviru konferencije, koja će se održati u hotelu „Tornik“, biće pružen novi pogled na razvoj lokalne zajednice i ekonomije regiona.

Konferenciju će otvoriti Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i njegova ekselencija Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, budući da je Švedska, kao jedna od zemalja sa velikim iskustvom u ovoj oblasti, pružila ključnu podršku projektu. Na celodnevnoj konferenciji će učestvovati eminentni profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu: prof. Zorica Vasiljević, dr Miladin Ševarlić, Zoran Rajić, uspešni preduzetnici i predstavnici struke iz Srbije: Vladimir Bojović, direktor „Eko Agrara“, Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Aleksandar Leposavić Institut za voćarstvo Čačak, zatim predstavnici proizvođača iz Republike Srpske i gosti: Katarina Gilblad, ekspertkinja za tržište roba i osnivač konsultantske firme Agronomics Scandinavia AB iz Švedske i Kristos Andrea, osnivač i izvršni direktor agroindustrijskog centra sa Kipra, koji će svojim primerom i iskustvom takođe doprineti realizaciji projekta.

Kroz panel diskusije i prezentacije ukazaće se na nužnost osnivanja ovakvog centra, adekvatne modele poslovanja, mogućnosti i koristi koji se njegovim radom mogu ostvariti kako u Zlatiborskom okrugu, tako i za privredu cele zemlje.

Cilj konferencije, a samim tim i inicijative je osnaživanje lokalnih proizvođača, stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta za lokalne privrednike, podsticanje preduzetništva, jačanje lokalne i regionalne privrede, zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu, informisanje i edukacija, promocija privrede Zlatiborskog okruga i tradicionalnih zlatiborskih proizvoda.

Formiranje budućeg Agronidustrijskog centra započeto je pilot-projektom izgradnje mini mlekare „Naša Zlatka“ u selu Kriva Reka na Zlatiboru, koja od septembra 2017. godine otkupljuje mleko isključivo od proizvođača sa područja opštine Čajetina. Od osnivanja do danas, ostvareni su rezultati prema kojima je, usled potreba tržišta povećan obim poslovanja mlekare sa početnih 2.000 litara otkupljenog mleka dnevno na 20.000 litara dnevnog unosa, čime se nedvosmileno pokazalo da naše tržište ima potencijal i za formiranje agronindustrijskog centra.

Uz konferenciju, na glavnom zlatiborskom trgu istog dana biće održan i bazar na kome će lokalni proizvođači prodavati svoje proizvode i biti održane edukativne radionice iz oblasti organske proizvodnje, nutricionizma, pčelarstva i drugih oblasti poljoprivrede. Svečano otvaranje bazara predivđeno je u 10 časova, uz prikladan kulturno-umetnički program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *