DESPOTOVAC- Od 23. do 25. avgusta u neposrednoj okolini manastira Manasija biće održan 5. Viteški festival Just out, najveći festival vitezova u Evropi.

-Očekujemo preko 100 hiljada posetilaca u tri dana. Napravili smo strip, radimo na maskoti festivala u liku Zmaja i ona će biti lajtmotiv za najmlađe posetioce. Sa novim detaljima trudimo se da privučemo pažnju. Očekujemo vitezove iz preko 20 zemalja, program će biti spektakularan, ami nstavljamo sa misijom da promovišemo Manasiju u svetu, rekao je direktor festivala Vladimir Blagojević.

Opština Despotovac je spremna za festival Jus out i pruža svu pomoć održavanju manifestacije. Uređena je komunala i putna infrastruktura do manastira, pešačka staza.

– Manastir Manasija i festival Jus out uvršteni su među međunarodne turnire viteških borbi tako da očekujemo veliki broj vitezova iz Evrope i sveta. Nadmađšićemo prošlogodišnji broj od 600 učesnika borbi i ukuno 1.000 članova ekipa. Sa povećanjem broja država biće i veći broj učesnika, trenutno pregovaramo sa 28 država, kaže iz Udruženja Beli orlovi Bojan Tasić.

Budžet ove manifstacije je skromnih 15 miliona dinara, ali kroz besplatne usluge reklame i promocije ta cifra je do pet puta veća.