ĆUPRIJA – Premijerni Festival muzičke izuzetnosti  Ravanelius večeras se završava koncertom ansambla Kamerata Akademika i soliste na violini, prve zvezde ovogodišnjeg festivala, Romana Simovića. Koncert se održava u ambijentu Škole za muzičke talente od 21 sat. Pre koncerta predviđeno je otvaranje Koncertne izložbe autora Marije Kostić, muzikologa, i Ilije Najdanovića, u holu Škole za muzičke talente, a povodom 45 godina postojanja te ustanove.

„Kamerata akademika” je profesionalni kamerni ansambl u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu. Članove orkestra čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Neki od bivših članova Kamerate sada su ugledni solisti i članovi prestižnih evropskih orkestara (Julija Hartig, Peđa Milosavljević, Dejan Bogdanović, Zorica Stanojević i mnogi drugi).
Kamerata Akademika je sarađivala sa mnogim domaćim i stranim solistima visokog renomea, a pod umetničkim vođstvom violončeliste Ištvana Varge nastupala je u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, ostvarila uspešna gostovanja u Nemačkoj (Dortmund) i Holandiji (Amsterdam) i učestvovala i na značajnijim muzičkim manifestacijama (BEMUS, NOMUS, Ohridsko leto, Međunarodna tribina kompozitora, Grad-teatar Budva…), a takođe je ostvarila i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Na svom repertoaru Kamerata je uvek imala dela domaćih kompozitora. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.
Krajem 2007. godine na inicijativu violončeliste Marka Miletića orkestar biva obnovljen. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara kao i dela domaćih kompozitora, Kamerata beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima (Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dragan Đorđević, Dejan Mlađenović, Imre Kalman, Peđa Milosavljević, Boštijan Lipovšek, Julija Hartig..) širom zemlje, ali i na dve turneje u Sloveniji. Ansambl dobija sjajne kritike u kojima se uvek ističe lepota tona i upečatljiv izraz. “Pored velike muzikalnosti i entuzijazma, ono što ovaj orkestar izdvaja i svrstava u sasvim posebnu kategoriju muzičkih sastava je ogromna ljubav i predanost kojom se muzičari prepuštaju sviranju i muzici samoj, a što je kvalitet, koji se i u razmerama evropski renomiranih orkestara, danas ne sreće baš često“, napisala je o Kamerati naša poznata kompozitorka i akademik Isidora Žebeljan. „Ovo je najbolji orkestar u zemlji“ rekao je koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra Roman Simović. RTV Vojvodina ubrzo po ponovnom osnivanju orkestra nudi mogućnost studijskog snimanja svakog izvedenog dela.

Ćuprija je imala čast da u okviru Ravaneliusa ugosti svetske umetnike i drugo veče festivala bilo je rezervisano za ljubitelje izvođenja vrhunske klasnične muzike. Nastuili su Roman Simović, Robert Lakatoš, Lazar Miletić, Milena Simović, Vladimir Milošević, Marko Miletić i Dragan Đorđević.