JAGODINA- Preko 150 dece iz pravoslavnog kampa ,,Prijateljstvo”, koji se 10 godina održava u organizaciji manastira Hilandar, danas su boravili u manastiru Ravanica kod Ćuprije i Akva parku u Jagodini.

-Manastir Hilandar kao kuća svih Srba, kao najznačajnija srpska duhovna instiucija, želi da okupi na jednom mestu iz ugroženih područja. Svake godine smo u drugom mestu, prošle godine Zlatibor, predhodnbih godina u Grčkoj, ove na Avali. I mogu da kažem da je najveći pravoslavni kamp u Evropi, jer se na jednom mestu okuplja 350 dece iz Knina, Pakraca, KIM i Stare Srbije. Mnogo malo nas zna da u Kumanovu ili selu Kučevište živi na hiljade Srba, koje nažalost niko nije ni obišao. Želimo da ih okupimo na jednom mestu, da pokažemo da Hilandar i Srbija misle na njih.

Oni svakog dana imaju u programu obilaske srpskih svetinja, kulturnih institucija i gradova. Jedan od domaćina u Jagodina bio je Nikola Radosavljević, predsednik gradskog odbora SNS.

-Pripala mi je čast da ugostim decu iz Knina, KIM i Stare Srbije iz Kumanova. Ova deca pokazuju jedinstvo srpskog naroda, pokazuju simboliku da je Srbija i tamo gde danas nije u okvirima naših granica, ali da svuda gde se nalaze srpska deca nalazi se i Srbija. Ovo je najlepši događaj za Jagodinu, zahvaljući manastiru Hilandar. Svi ljudi dobre volje imaju neprekidnu vezu i ona se zove Hilandar, rekao je Radosavljević.