SVILAJNAC- Posle temeljne rekonstrukcije vredne 470 miliona dinara u subotu se svečano otvara Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Svilajncu, a posle toga biće postavljen kamen temeljac za izgradnju nove sportske sale u Srednjoj školi „Svilajnac“. Prisutnima će se obratiti Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac, Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

Rekonstrukcija O.Š “Jovan Jovanović Zmaj” završena je u predviđenom roku i više od 1.000 osnovaca krenuće u novu školsku godinu u potpuno obnovljenoj školi. Radovi na školskoj zgradi, koja je izgrađena 1960. godine, obuhvatili su spoljno i unutrašnje uređenje, radove na poboljšanju energetske efikasnosti zgrade, kompletnu zamenu stolarije, prilagođavanje objekta osobama sa invaliditetom, zamenu krovne konstrukcije i krovnog pokrivača, zamenu podnih obloga, zamenu rasvete, nove telekomunikacione, signalne, mašinske, vodovodne i kanalizacione instalacije, zamenu sanitarija, novu kuhinju i trpezariju, nabavku kompletnog školskog nameštaja i savremenih učila, kao i rekonstrukciju fiskulturne sale i sportskih terena. Sredstva za rekonstrukciju škole i nabavku opreme, u ukupnoj vrednosti od blizu 470 miliona dinara, obezbedili su Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Opština Svilajnac.

U Svilajncu je završena i detaljna rekonstrukcija isturenih odeljenja Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Gložanu, Dubnici i Grabovcu, i počela rekonstrukcija škole u Bobovu. Ukupna vrednost ovih radova koji su u celini finansirani sredstvima lokalne samouprave, premašuju 44 miliona dinara.

Izgradnjom fiskulturne sale za Srednju školu „Svilajnac“, biće zaokružen ciklus kapitalnog ulaganja u obrazovne institucije na teritoriji svilajnačke opštine. Izgradnju sportske sale, površine 952 kvadrata, sa 94 miliona dinara finansiraće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.