SVILAJNAC- Delegacija zamenika ambasadora evropskih zemalja koju je predvodila Mateja Norčić Štracmar, zamenica ambasadora Evropske unije, danas je posetila Svilajnac, njima je predstavljeno idejno rešenje novog projekta Evropski ekološki parkovi Svilajnca koji bi trebalo da se prostire na 13 hektara. Države EU su na ovaj način pozvane da uključe u realizaciju tog projektaU diplomatskoj poseti su bili predstavnici ambasada Belgije, Bugarske, Hrvatske, Danske, Finske, Nemačke, Grčke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Španije. Gosti Svilajnca bili su i Ana Stanković, projekt menadžer EU Delegacije u Srbiji, Slađana Pavlović, asistent zamenika EU delegacije u Srbiji i predstavnici  programa EU PRO.

-Jako mi je drago da sam sa kolegama, zamenicima ambasadora iz država članica EU, danas u Svilajncu. Srbija je na putu u EU i došli smo sa kolegama da vidimo kako se taj put sprovodi u praksi. Ne treba zaboraviti da se 2/3 evropskog budžeta i pravnog poretka implementira na lokalnom nivou, takođe više od 60 odsto svih sredstava koje EU namenjuje Srbiji se implementira na lokalu. Svilajnac je lep i uspešan primer, kako jedan grad implementira sredstva koja EU nudi. Reč je o projektima edukacije, infrastrukture, kulture, industrijalizacije… Drago mi je da smo u gradu, koji je EU pomogla 2014. godine posle poplava. Pokazali smo solidarnost, takođe i kroz program za prevenciju poplava gde EU daje novac, a država članica, u ovom slučaju Austrija, implementira. EU je vaš najveći donator i najveća pomoć na putu ka EU. Godišnje Srbija dobije od EU 200 miliona evra pomoći, Svilajnac je dobio deo tih sredstava. Mi smo uvek tu i bićemo uz vas na putu ka EU, kazala je Mateja Norčić Štracmar.

Prilikom velike poplave 2014. godine čak 95 odsto grada je bilo ugroženo i EU je bila jedini ozbiljan donator sa 4,5 miliona evra kroz različite programe. U toku su radovi na prevenitvim merema odbrane od poplava na Resavi.

– Zahvalio bih se gospođi Mateji, koja je u ime Delegacije EU, pozvala sve kolege iz ambasada EU. Opština Svilajnac posle poplava 2014. godine teško bi se oporavila da nije bilo pomoći država EU. Taj loš trenutak za nas je i bio dobar, jer je počela dobra saradnja između opštine Svilajnac i EU. Bili smo potpuno spremni da apliciramo za sve programe EU, diplomate su videle realizovane projekte. Ovo je dobar primer, kako mala lokalna samouprava u Srbiji može da bude partner EU i učestvuje na gotovo svim projektima. Ovde se ne pokazuje samo solidarnost na delu, mi smo spremni da budemo partneri. Svlajnac je dobar primer ostalim opštinama u Srbiji kako mogu da dožive EU na delu. EU nije san i cilj, mi je doživljavamo kao svakodnevicu, živimo i dišemo evropski vazduh. Želimo svim lokalnim samoupravama da krenu našim putem, jer zajedno možemo da dođemo do cilja i uredimo naše opštine i sredinu, kao i da budemo punopravni deo Evopske unije. Ne težimo evropskom novcu, već standardu u radu i žvotu, mislim da smo na dobrom putu da to postignemo, istakao je Predrag Milanović, predsednik te opštine.

Diplomatama je u Prirodnjačkom centru Srbije je prezentovana ideja o izgradnji jedinstvenih u Srbiji-Evropskih ekoloških parkova Svilajnca (EEPS) koji prestavljaju  još jedno mesto susreta obrazovanja, nauke, umetnosti i kulture. Nova turistička destinacija čija je misija širenje svesti o vrednosti prirodnog nasleđa, njegovoj zaštiti i očuvanju usklađena je sa konceptom Prirodnjačkog centra Srbije u Svilajncu. Kroz 30 tematskih parkova biće primenjeni različiti stilovi pejzažne arhitekture praćeni izborom adekvatne vegetacije i zanimljivog mobilijara. EEPS će primeniti sve standarde Evropske mreže parkova čime će nova svilajnačka naučna atrakcija postati deo EGHN (European Garden Heritage Network). Predviđeno je da projekat traje tri godine i da bude realizoan u zaštićenoj zoni vodovoda