„Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“

NOVI SAD- U utorak 26. novembra u Novom Sadu je održana konferencija za medije povodom realizacije projekta „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“. Tom prilikom, medijima su se obratili učesnici u projektu.

„Projekat će se fokusirati na ilegalnu trgovinu duvanom, analizirajući vezu između ilegalne trgovinei drugih povezanih krivičnih dela“–naglasila je menadžer projekta, prof. dr Zorana Nikitović i istakla da su“Ciljevi projekta ispitivanje nezakonitih poslova kao što su: krijumčarenje duvana, falsifikovanje duvanskih i alkoholnih proizvoda; utvrđivanje veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala; utvrđivanje nedostataka u postojećem zakonskom okviru; razvijanje i sprovođenje trening kurseva u oblasti borbe protiv ilegalne trgovine za policijske i carinske službenike, poreske organe itd; sprovođenje široke komunikacijske kampanje za podizanje svesti o problemu ilegalne trgovine i njenih veza sa drugim oblicima kriminala”.

Predstavljajući istraživački deo projekta, prof. dr Miloš Bešić naglasio je da će se on “fokusirati na razjašnjavanje funkcionisanja odabranih oblika ilegalne trgovine analizom i modeliranjem posmatrajući ih, ne kao kriminal već kao biznis sa specifičnim karakteristikama i okruženjem”.

Goran Lapčević, vođa projektanajavio je da će se “na osnovu prikupljenih podataka i rezultata istraživanja kreirati trening programi za efikasnu borbu protiv ilegalne trgovine za grupu praktičara i stručnjaka sa teritorije Zapadnog Balkana u cilju povezivanja i obezbeđivanja osnova za buduću saradnju a komunikaciona kampanja bi trebalo da doprinese podizanju svesti o značaju ilegalne trgovine i smanjivanju tolerancije društva prema navedenim oblicima kriminala kao i uključivanju većeg broja ljudi iz nauke za rad na ovoj temi”.

Projekat „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ finansira PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih dela, a realizuje ga Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava – CEDEM iz Podgorice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *