PARAĆIN- Direktor JKP „PARAĆIN“ Danijel Živković izjavio je na konferenciji za novinare da je prema ostvarenim rezultatima to preduzeće u oblasti korporativnog upravljanja najbolje rangirano javno preduzeće u Srbiji. Reč je o RELOF 2 Projektu reforme lokalnih finansija, koji je proistekao iz ugovora vlada Švajcarske i Srbije, a koji je sproveden u saradnji sa konsultantskim kućama GDSI i Maxima Consulting.

– JKP „PARAĆIN“ je u proteklim mesecima bilo deo tog projekta. U toku realizacije, vršen je nadzor nad lokalnim javnim preduzećima, u više jedinica lokalne samouprave u Srbiji i u više od 100 javnih preduzeća, sa ciljem ocene stanja korporativnog upravljanja u javnim preduzećim, rekao je Živković.

Analiza stanja rada, poslovanja i korporativnog upravljanja sprovedena je korišćenjem najsavremenijih metoda na osnovu principa najbolje prakse korporativnog upravljanja koje je razvila Međunarodna finansijska korporacija (IFC). Glavni kriterijumi su posvećenost principima korporativnog upravljanja i društvena odgovornost, lokalna samouprava odnosno osnivač, Nadzorni odbor, izvršni organi lokalnog javnog preduzeća, poslovi nadzora, kontrole i eksterne revizije i transparentnost i javnost poslovanja. U tim oblastima prosečna ocena u Srbiji je od 32,31 do 65 odsto, dok je kod JKP ,,Paraćin” od 75 do 100 odsto.

-Ukupna prosečna ocena na nivou kontrolisanih javnih preduzeća je 55,34 odsto,  dok je JKP „PARAĆIN“ kao ukupnu prosečnu ocenu ostvarilo čak 81 odsto implementacije i primene principa iz kontrolisanih oblasti, saopštio je Živković i dodao da je prema svim navedenim ostvarenim rezultatima JKP „PARAĆIN“ je u oblasti korporativnog upravljanja najbolje rangirano javno preduzeće u Republici Srbiji.

U rezimeu analize, utvrđeno je da je sa ostvarenih 81 od 100 odsto primene principa korporativnog upravljanja JKP ,,Paraćin” daleko najbolje preduzeće u Srbiji.

– Prema oceni stručnog tima RELOF II projekta, razlozi za ovakav rezultat su višestruki, treba naglasiti da je JKP „PARAĆIN “ pre svega primer intenzivne komunikacije i povezanosti, kako sa osnivačem, tako i sa građanima korisnicima usluga javnog preduzeća. Preduzeće je u potpunosti uvelo Sistem finansijskog upravljanja i kontrole krajem 2018-te i početkom 2019-te godine. Posle svake izvršene eksterne revizije JKP „PARAĆIN“ zahteva pismo upravi odnosno rukovodstvu od strane ovlašćenog eksternog revizora i u prethodnom periodu je uvek postupalo u skladu sa svim inputima iz nalaza eksternog revizora, čija su mišljenja uvek bila pozitivna, bez rezerve, kao zaključak da finansijski izveštaji preduzeća prikazuju istinito i objektivno stanje preduzeća, po svim materijalno značajnim pitanjima, ističe Živković.

Nadzorni odbor čine kvalifikovani predstavnici, sa iskustvom rada u samom JKP Paraćin i iskustvom u oblasti preduzetništva i privatnog sektora. Živković je predstavio menadžment  JKP ,,Paraćin”,  Miljan Simić predsednik Nadzornog odbora, Mladen Stanjević – šef knjigovodstva i računovodstva, Nemanja Radomirović – šef radne zajednice preduzeća, Marko Canić – poslovođa radne jedinice Zelenilo i Miloš Trifunović – poslovođa radne jedinice Čistoća i higijena grada.

– Ono što treba reći jeste da menadžment JKP-a čine ljudi do 35 godina  starosti i mlađi, zapravo sam ja nastariji sa 35 godina, a na mesto direktora preduzeća sam izabran kada sam imao 31 godinu. Ovakvi rezultati u oblastima korporativnog upravljanja i primeni principa finansijskog upravljanja i kontrole veoma su važni, kako bi se javnim sredstvima odnosno novcem građana raspolagalo transparentno i na najefikasniji mogući način, zaključio je Živković.