OBELEŽEN DAN FAKULTETA PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI

JAGODINA- Povodom obeležavanja 26 godina postojanja i rada Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini održana je Svečana akademija. Završna svečanost „U slavu đačkog društva Uzdanica” bila je posvećena 120. godišnjici đačkog društva „Uzdanica” koje su osnovali đaci i profesori Srpske kraljevske muške učiteljske škole jagodinske i 80-godišnjici objavljivanja prvog broja časopisa Uzdanica, koji je ove godine evoluirao do naučnog časopisa u kategoriji M51.

„Počasna diploma narodnog učitelja” za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta pripala je prof. dr Tiodoru Rosiću, a prethodnih godina dodeljena je Dobrici Eriću, Slobodanu Rakitiću, Sretku Divljanu, Živoradu Žiki Nikoliću, Nenadu Ristiću, Milisavu Saviću, Vladeti Jerotiću i Milanu Nedeljkoviću.

Glumac Nikola Rakočević, koji od oktobra 2019. vodi dramsku sekciju na Fakultetu pedagoških nauka, nosilac je ovogodišnje „Počasne diplome magister humanitas” koju Fakultet dodeljuje za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih. Priznanje je ustanovljeno 2015. godine i pripalo je Marku Šeliću Marčelu, Dejanu Petroviću, Vasilu Hadžimanovu i Kosti Ristiću.

Na svečanoj akademiji uručene su zahvalnice za saradnju, razvoj i afirmaciju Fakulteta zaslužnim institucijama – Tempus fondaciji i Savezu udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920. Dodeljene su i diplome i nagrade studentima osnovih i master akademskih studija za uspeh postignut u toku studija, učešće u vannastavnim aktivnostima i za najbolje studentsko stručno ostvarenje, koje je Fakultet pedagoških nauka objavio u ediciji Uzdanica.

U umetničkom delu programa nastupili su hor i orkestar, a odlomke iz memoarskih spisa govorili su profesori i studenti Fakulteta.

Svečanoj akademiji prisustvovali su rektor i generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, dekani i njihovi saradnici sa pedagoških fakulteta iz Bijeljine, Užica, Vranja i Sombora, sa Medicinskog fakulteta i Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, zatim rektor i delegacija Visoke škole „Jožef Etveš” iz Baje, predstavnici Američke ambasade u Beogradu, osnivač i direktor Krosa RTS-a, najveće atletske manifestacije u Evropi, zamenica gradonačelnika Jagodine, predstavnici Crkvene opštine, škola i javnih ustanova sa kojima Fakultet sarađuje.

Proslava jubileja započela je 29. novembra izuzetnim koncertom hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka u Narodnom muzeju u Beogradu. Usledili su i ostali kulturno-umetnički i prigodni događaji u slavu dva ovogodišnja jubileja: predstava „Bedemi ćirilice” (2. decembra), poetsko veče „Sve naše uzdanice” i promocija najboljeg studentskog stručnog ostvarenja (5. decembra), zatim izložba, okrugli sto i predstavljanje zbornika o igumaniji Ani Adžić, ćerki Sretena Adžića (7. decembra).

Na Fakultetu je otvorena arhiva i predstavljen prvi tom prigodne publikacije sa arhivskom građom – Knjiga sećanja: Učiteljska škola u Jagodini 1920–1940. u sećanju njenih učenika – kao rezultat rada na projektu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Priredili su je prof. dr Ilijana Čutura i Ninoslav Stanojlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *