PARAĆIN- Turistička organizacija opštine Paraćin u 2019. godini zabeležila je 10.000 noćenja više nego 2016. Obavljeno je preseljenje u nove prostorije u centru grada koje su opremljene sredstvima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija kao i sredstvima opštine Paraćin.

-U novom Turističko informativnom centru, turistima su na raspolaganju najsavremeniji elektronski informativni paneli što omogućava intenzivnije digitalno predstavljanje i šansu da se što bolje predstavimo mlađim turistima, a sve ostale prostorije opremljene su novim nameštajem i modernom tehnikom. U narednom periodu stavićemo akcenat na digitalno predstavljanje jer 70 odsto turista odlučilo da poseti Srbiju zahvaljujući online objavama i društvenim mrežama, ističe direktor TO Aljoša Gligorijević.

Ove godine TO Paraćin, učestvovala je i na velikom i prestižnom Medjunarodnom sajmu turizma u Varšavi, što je i prvo predstavljanje turističkih potencijala opštine Paraćin u inostranstvu i na poljskom tržištu.

-Prave efekte ovog sajamskog nastupa očekujemo već u martu sledeće godine, jer su najavljeni grupni dolasci turističkih grupa iz Poljske i Bugarske na Salon vina koji je zakazan za 7. mart 2020. godine. O radu Turističke organizacije opštine Paraćin merodavno svedoče i statistički podaci. Broj registrovanih noćenja svake godine je sve veći i veći, te od 2016. godine do danas ostvaren je rast od 50 odsto, tako da ove godine broj ostvarenih noćenja u Paraćinu prelazi broj od 20.000. Uvereni smo da će ovaj trend biti nastavljen i u godinama koje dolaze i da Paraćin definitivno postaje nezaobilazna turistička destinacija u Srbiji. Ako pogledamo samo decembar možemo videti da su svi smeštajni kapaciteti u Paraćinu popunjeni i to upravo gostima iz inostranstva koji će tokom novogodišnjih praznika boraviti u Paraćinu, navodi Gligorijević.

Prirodne lepote paraćinskog kraja poput Grze i Sisevca, jedno od najinteresantnijih arheoloških nalazišta na centralnom Balkanu, lokalitet „Slatina“ u Drenovcu kao i utvrđenje „Petrus“, manastiri koji datiraju iz perioda od 12/ 14. veka i kao takvi predstavljaju pisere arhitekture, brojne ustanove kulture, manifestacije i specifične gastronomska ponuda ,paraćinski ćevap, vasina torta, pastrmka iz Grze i Sisevca, čine Paraćin prepoznatljivim mestom čak i na prostoru Zapadnog Balkana.