BEOGRAD- Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić danas je sa predstavnicima još 17 opština i gradova učestvovao na okruglom stolu “Opštine i gradovi po meri privrede” u organizaciji ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića. U Srbiji je Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces certifikacije i još 33 su u procesu. Predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić rekao je da dolazi veliki broj investitora, kako kineskih tako i turskih, te da ta opština priprema Industrijsku zonu od 500 hektara.

– Očekujemo otvaranje nove turske fabrike ,,Feka automotiv” već u februaru i očekujemo neke nove investicije naglasio je Erić.

Na današnjem radnom susretu sa ministrom Ružićem i rukovodstvom NALED-a prisustvovali su predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca. Ministar je razgovarao sa predstavnicima 18 gradova i opština koji su stekli sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) ili su u procesu sertifikacije i naveo da ministarstvo podržava program certifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

-BFC sertifikat trebalo bi da ostane jedan od dokumenata važnih za učešće na konkursu i da bude dodatno prepoznat jer je to jedan od dobrih načina da pokažemo da zaista vrednujemo unapređenja koja ste postigli sopstvenom inicijativom i zalaganjem, istakao je ministar.

Prvo mesto na kome se i građani i privreda susreću sa upravom je šalter. Što kraće zadržavanje na njemu ili poslovanje bez njega, cilj je dosadašnjih reformi.