KRIK: Bugarski tužilac se zbog Vasileva žalio evropskim institucijama na Srbiju – Reakcije srpskih političara

BEOGRAD-Institucije u Srbiji već pet i po godina nisu odgovorile na zahtev Bugarske za izručenje biznismena Cvetana Vasileva, zbog čega se tužilac te zemlje požalio evropskim institucijama – Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala. Vasileva bugarski organi traže jer se protiv njega vodi postupak zbog pronevere novca što je dovelo do najveće bankarske krize u ovoj zemlji, piše Krik.

Vasilev je privatizovao „Srpsku fabriku stakla“ iz Paraćina 2012. godine, a u Srbiju se doselio dve godine kasnije i to samo deset dana pre nego što je za njim raspisana međunarodna poternica.

Naime, tada je u Bugarskoj protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je kao većinski akcionar Korporativne komercijalne banke (CCB) umešan u 144 slučaja pronevere novca zbog čega mu preti kazna od 10 do 20 godina zatvora. Pet godina kasnije je i optužen, a tužilaštvo je teretilo Vasileva i još 17 osoba da su proneverili 1,3 milijarde evra što je ugrozilo stabilnost bugarskog bankarskog sistema i finansijske sigurnosti države, stoji u tekstu Krika.

Zbog ovog postupka, Ministarstvo pravde Bugarske zatražilo je od Srbije u septembru 2014. godine da izruči Vasileva, ali se to, međutim, nije dogodilo.

Viši sud u Beogradu je u dva navrata odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, ali je Apelacioni sud oba puta poništio te odluke.

Budući da srpski organi nikako da stave tačku na postupak izručenja Vasileva, bugarski tužilac Ivan Gešev žalio se evropskim institucijama. Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala poslao je dopis u kome je kritikovao odnos Srbije prema ovom slučaju, a od predsednika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražio je da procene spremnost Srbije da, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, primenjuje načela vladavine zakona, prenosi Krik.

Bugarski tužilac poslao je dopis i Višem sudu u Beogradu i obavestio ga da je ovaj zahtev i dalje na snazi.

Vasilev je u Srbiji na slobodi, a oduzet mu je pasoš kako ne bi napustio zemlju.

Iako je Vasilev 2012. u Srbiji najavljivan kao veliki investitor i spas za fabriku stakla, ona je završila u stečaju, a protiv njega je podneta krivična prijava zbog sumnje da je kompaniju namerno upropastio.

Dok je „Srpska fabrika stakla“ tonula u sve veća dugovanja, Vasilev je tokom poplava u Srbiji 2014. godine donirao novac Fondaciji Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića,. Nikolić je tada rekao da je Vasilev donaciju uplatio pre raspisivanja poternice za njim i dodao da nije imao lične kontakte sa ovim bugarskim biznismenom.

Vasilev tvrdi da je postupak u Bugarskoj politički montiran i da nije kriminalac, stoji u tekstu Krika.

Sergej Trifunović: Cvetan Vasilev bi trebalo da bude izručen Bugarskoj

Predsednik PSG Sergej Trifunović se jedini od političara izjasnio o ovoj temi, te smatra da Cvetan Vasilev, bugarski biznismen koji je u toj državi optužen za proneveru novca, treba da bude izručen Bugarskoj.

Trifunović kaže da vlast sprečava srpsko pravosudje da izruči Vasileva, koji je, dodaje, “iako u Srbiji predstavljen kao spasilac, doveo do propasti Srpsku fabriku stakla”.

On navodi da je Vasilev donirao novac Fondaciji Dragice Nikolić i pita da li je time sebi “kupio azil” u Srbiji.

Trifunović je naveo da se bugarsko tužilaštvo, zbog tog slučaja, žalilo Generalnom sekretarijatu Saveta Evrope i Evropskom komitetu za probleme kriminala, a od predsednika EP i EK zatražilo da procene spremnost Srbije da, kao kandidat za članstvo u EU, primenjuje načela vladavine zakona.