OD PONEDELJKA SVE ĆUPRIJSKE ŠKOLE RADE OD 8 SATI

ĆUPRIJA- „Od ponedeljka sve naše škole počinju da rade u 8 časova i posle današnjeg potpisivanja Aneksa ugovora o koncesiji za obavljanje delatnosti prigradskog prevoza i prevoza đaka, svi učenici koji pohađaju obrazovne institucije na teritoriji opštine Ćuprija biće obavešteni o novim redovima vožnje u prigradskom prevozu putnika“, ističe Đorđe Nešković, član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje.

Nešković osim ove urgentne informacije skreće pažnju i svim srednjoškolcima sa prebivalištem na teritoriji opštine da ne kupuju mesečne karte za prevoz ukoliko pohađaju ćuprijske škole. Takođe, mesečne karte više ne treba da kupuju ni naši učenici iz kategorije materijalno ugroženih koji u drugim gradovima pohađaju srednje škole, ali samo ukoliko znanja stiču na nekom od obrazovnih profila koji ne postoji u Ćupriji.

Inače, potpisivanje Aneksa ugovora o koncesiji podrazumeva i novi Plan linija u prigradskom prevozu, kaže većnik Nešković. Jedna od dve bitne stavke tog novog prigradskog reda vožnje predstavlja uvođenje direktne linije od Virina do Ćuprije, i obratno. To takođe znači da će linija od Ćuprije, preko Supske, Vlaške i Krušara, ići do Isakova, a ne do Virina kao do sada. Tako su đaci, ali i ostali putnici iz ovih pet sela, umesto jedne opterećene dobili dve linije prigradskog prevoza. Druga stavka vezana je za promenu stajališta, pa će od ponedeljka decu iz Osnovne škole „13.oktobar“ koncesionar svojim autobusima prihvatati odmah ispred škole, dok će i učenici iz Mijatovca biti bezbedniji jer se stajalište sa regionalnog puta pomera u mijatovačku Teslinu ulicu.

Đorđe Nešković dalje, kao bitnu stvar vezanu za ćuprijsko obrazovanje, podvlači da su privrednici svojim izjavama iskazali zainteresovanost za dva obrazovna profila: za 16 bravara-zavarivača i za 15 industrijskih mehaničara, pa je sve izvesnije da će Tehnička škola i sledeće školske godine imati dualno odeljenje. Nešković kaže da će Opština uskoro da aplicira i da će se, posle konkursa koji će sprovesti Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i zvanično znati hoće li naše obrazovanje i dalje da ide u korak sa privredom. Nešković procenjuje da „neće biti nikakav problem da dobijemo to dualno odeljenje, uzevši u obzir i činjenicu da ono u Tehničkoj školi postoji već tri godine“.

Lepe vesti iz izvršne vlasti ćuprijske lokalne samouprave time se ne završavaju. Naime, u kancelariju Đorđa Neškovića stiglo je rešenje kojim je Osnovna škola „Vuk Karadžić“ rangirana na deveto mesto liste Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti. Kako će u ovom krugu najverovatnije 15 jedinica lokalnih samouprava dobiti sredstva za unapređenje energetske efikasnosti, Nešković smatra da će se krajem marta među njima gotovo sigurno naći i Ćuprija, odnosno projekat unapređenja energetske efikasnosti zgrade Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Kako saznajemo, Budžetski fond Ministarstva rudarstva i energetike taj projekat trebalo bi da sufinansira sa 20 miliona, dok bi Opština Ćuprija izdvojila nešto više od 14 miliona dinara. Podsećanja radi, iz istih sredstava rekonstruisana je ćuprijska Gimnazija, dok je „energetska rekonstrukcija“ još jedne škole – ŠOMO „Dušan Skovran“ – u toku.

I kad smo već kod Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Dušan Skovran“, na kraju ovog zapisa – ali nikako najmanje važno – većnik Đorđe Nešković ističe inicijativu ćuprijske muzičke škole da se oformi njeno odeljenje u Despotovcu. Ovu inicijativu podržale su opštine Ćuprija i Despotovac, kao i despotovačka Tehnička škola. Jedina srednjoškolska ustanova u Despotovcu je spremna da za potrebe odeljenja ŠOMO „Dušan Skovran“ ustupi čitav sprat. Nešković konstatuje kako bi osnivanje ovog odeljenja bilo na korist svih strana, jer u Despotovcu postoji interesovanje za pohađanje muzičke škole, a objekat Tehničke škole u Despotovcu, kako ističe Nešković, jedan je od najsavremenijih školskih objekata u čitavoj Srbiji.

NAPOMENA: U prilogu ispod nalazi se red vožnje koji je u primeni od ponedeljka 02.03.2020.godine:

Redovi vožnje prigradskog prevoza putnika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *