SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović obišao je zgradu čijih će 15 stambenih jedinica biti dodeljeno izbeglim licima koja već godinama žive na teritoriji opštine Svilajnac. Ovom prilikom Milanović se osvrnuo i na Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata, koji pojedini stranački aktivisti koriste za zastrašivanje građana u izbornoj kampanji, a koji je, između ostalog, omogućio da opština Svilajnac od Komesarijata za izbeglice i migracije i evropskih fondova za zbrinjavanje migranata dobije sredstva kojima je finansirana izgradnja objekta u naselju Vračar.


Predhodni Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih i povratnika po readmisiji na teritoriji opštine Svilajnac donet je 2013. godine i važio je do 2017. godine. Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata na teritoriji opštine Svilajnac u najvećoj meri se odnosi na zbrinjavanje izbeglica i interno raseljenih lica kao i njihovo uključivanje u programe prekvalifikacije i dokvalifikacije.

-Ljudi koji su se doselili u Svilajnac pre više od 20 godina sada su naši sugrađani i smatram da oni predstavljaju dodatnu vrednost za našu opštinu. Sredstva za izgradnju objekta u naselju Vračar dobijena su od Komesarijata za izbeglice i migracije upravo zahvaljujući odgovornoj politici koju sprovodimo, izjavio je Milanović i dodao da određeni politički akteri zlonamerno interpretiraju akcioni plan kako bi podizanjem panike na društvenim mrežama postigli jeftine poene u izbornoj kampanji.
-Opština Svilajnac mora preventivno i u skladu sa Zakonom da, na period od četiri godine, pripremi različite akcione planove kako bi bila u potpunosti spremna da reaguje na sve okolnosti, pa i na migrantsku krizu. U vreme usvajanja ovog plana, kao ni danas nema migranata na teritoriji opštine Svilajnac, a ukoliko bi na teritoriji Srbije došlo do migrantske krize, Vlada Republike Srbije je ta koja će dati smernice po kojima treba da postupaju sve lokalne samouprave. U Svilajncu imamo formiran Savet koji će reagovati u slučaju da dođe do migrantske krize kao što imamo i Štab za vanredne situacije, i ničim se nismo obavezali da Svilajnac naselimo migrantantima, dodaje Milanović.
Zahvaljujući odgovornoj socijalnoj politici i akcionim planovima, u periodu od 2009. do 2020. godine, u Svilajncu je izgrađeno 30 stambenih jedinica i otkupljeno više od 20 seoskih domaćinstava za interno raseljena i izbegla lica kojima je dodeljeno preko 50 paketa građevinskog materijala, kao i više paketa hrane i ogreva.