BEOGRAD- – Mi smo razgovarali o tri stvari danas. Jedna je kako da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo virus. Druga, koje su dodatn mere koja država mora da preduzme da obavljaju svoj posao lekari, i ekonomske mere – šta ćemo uraditi da olakšamo krizu – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kreće masovno testiranje

Krenućemo na masovna testiranja, rekao je Vučić, što će biti promena principa rada.

– Što se prve teme tiče, suština je u sledećem. Promenićemo svoj pristup i politiku. Uz podršku kineskih prijatelja počećemo za 48 sati, drastično uvećanje testiranja. Imamo dovoljan broj testova. Zašto ovo radimo? Zašto je ovo potpuna promena pristupa sada? Mnoge zemlje u Evropi su se trkale kako da odigraju politički. Daćemo sve od sebe, borićemo se duplo snažnije nego do sada. Šta kažu kineski lekari? To je kao kad imate gangrenu na nozi i svaki dan uspešno odsecati po milimetar gangrene, a ona se širi… Zato je cilj da obuhvatimo što više ljudi. Kada to uradimo zahvatićemo deo gotovo zdravog tkiva. Kada to uradimo, organizam će biti zdrav. Kod Kineza je kriza trajala 29 dana. Oni su rekli da nema potrebe da produžimo policijski sat, tako da nećemo proširivati policijski čas – rekao je predsednik.

Objašnjavajući šta se podrazumeva pod masovnim testiranjem, Vučić je rekao:

– To znači da pokušamo da istražmi sve kontakte koje su imali oboleli, i da krug širimo. Kad zahvatimo sve te za koje smo mi mislili, nakon pet dana, poćemo da zadiremo u zdravo tkivo stanovništva. Apsolutno blaga klinička slika će isto značiti da idete u bolnicu. Svakog novog sa simptomima, kada krene ovaj sistem, nema sumnje da će ići u smeštaje (Sajam, Čair, Spens…). Oni koji su teži slučajevi, ići će na VMA, bolnicu Dragiša MIšović, Infektivnu kliniku… – rekao je Vučić.

O hlorokinu, potencijalnom leku za COVID 19

Vučić je govorio i o hlorokinu, lek za koji se spekuliše da bi mogao biti koristan za lečenje COVID-19.

– Počećemo da proizvodimo ovde hlorokin, iako ga imamo za više hiljada bolesnika, ali smo spremni da proizvodimo još – rekao je on.

Govoreći o broju slobodnih respiratora, predsednik je rekao da postoji mogućnost da Srbija bude među zemljama koje će imati najviše slobodnih ovih uređaja na svetu.

– Respriatori su danas zlato na tržištu. Kinezi su nam dali značajnu količinu. Neke smo i kupili od njih. Između 26.000 i 40.000 je cena respiratora. Danas ih na tržištu nema, ni onih skupljih, a oni spasavalju živote. Uspećemo u roku i 15 dana da imamo i tri puta više respiratora nego što smo imali pred ovu krizu. Sad nemamo neinvazivnih respiratora, to su oni bez intubiranja za lakše bolesnike. I njih ćemo da krenemo da nabavljamo – rekao je on.

– Sledeće nedelje ćemo imati bar 20 miliona hirurških maski. Od juče, fabrika kvasca radi. Sve smo napravili da država može normalno da funkcioniše. Za nas je najvažnije da lekari izdrže, već su umorni, a čekaju nas još veći napori – dodao je Vučić.

O dodatnim merama, kako je dodao, pričaće nakon “kontranapada”, odnosno masovnih testiranja stanovništva.

O ekonomskim merama

– Samo od nas zavisi koliko će ovo trajati. Što se tiče ekonomskih mera, pripremamamo ozbiljan paket mera. Spremićemo značajn novac. Ali, toliku viku koju su podigli neki, posle 16 dana krize…To što su obećali evropski lideri u svojim zemljama, odakle im to? To oni neće ostvari. Mi nećemo pričati bajke, napravićemo ozbiljan plan, i baziraćemo ga na tome da pomognemo privatno sektoru. Nećemo smanjivati penzije, nećemo dirati ni plate – ni minimalac, ni plate u javnom sektoru. Sve programe koje imamo biće usmerene na privatni sketor. Mnogi su dali novac, i oni koje volim i oni koje ne volim – rekao je Vučić, koji je potom nabrojao više preduzetnika i kompanija koje su donirale novac.

Novac je u visini od dve i po, do 4 i po milijarde, rekao je Vučić o sredstvima za pomoć.

Penzije 10. aprila

– Nadamo se da ćemo završiti sa BDP od -2 odsto. Martovsku penziju nećemo isplaćivati u dva dela, nego jednom 10. aprila, zajedno sa 4.000 dinara za pomoć . To znači da će ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji 10. aprila dobiti celu penziju plus uvećanje od 4.000 dinara – rekao je Vučić.

. Republika Srpska je tražila veliku podršku i pomoć od Srbije, sve što možemo i koliko možemo u lekovima, u medicinskoj opremi, u mašinama, zaštitnim materijalima, ali dobili smo i pozive iz Fderacije BiH, i mi ćemo gledati da pomognemo svim tim ljudima. Tražili su izvoz 15.000 tona pšenice za RS, niko u BiH dobiće robu koja je deficitarna dobiti od Srbije. Isto je i sa Crnom Gorom, i Severnom Makedonijom – rekao je Vučić.