KORONA ,,UŠLA” U ĆUPRIJSKU BOLNICU – PACIJENTKINJA IZ REKOVCA: ,,ZARAZILA SAM SE U BOLNICI”

ĆUPRIJA- Opšta bolnica u Ćupriji, zvanično jedina u Pomoravskom okrugu koja ima Odeljene infektologije, od početka epidemije novim korona virusom covid-19 je na udaru pacijenata čiji se broj svakodnevno povećava. Pacijentkinja iz Rekovca, drugi slučaj u toj opštini, je saznala da je u bolnici zaražena korona virusom.

-U bolnicu sam primljena 16. marta sa dijagnozom upala pluća. Saopštili su mi nedelju 29. marta, posle testiranja, da sam zaražena. Bila sam u sobi sa pacijentom kod koga je potvrđen virus, priča pacijentkinja kojoj je zbog svega veoma uplašena, jer je primljena sa jednom dijagnozom, a sada je inficirana covidom-19.

Njena porodica, čiji članovi nemaju simptome, je uznemirena zbog svega što se događa i traže da ustanovi odgovornost zbog zaraze. Ono o čemu zvaničnici  iz Ćuprije ćute, a javna je tajna je broj lekara, medicinskih tehničara i ostalog osoblja iz Opšte bolnice i Doma zdravlja kod kojih je potvrđen novi korona virus, a kao onih koji su sumnjivi.

-Celo odeljenje je pod sumnjom da je  zaraženo. Kod dva lekara i sestre je već potvrđena zaraza. Nastavljamo i dalje sa radom, mada bi trebali da se izolujemo na 14 dana. Šta da očekujem kada sam sedeo u sobi iz dana u dan sa zaraženim kolegama. Da za nedelju dana dobijem temperaturu. I na drugim odeljenjima nije bolje, još nekoliko odeljenja je zahvaćeno virusom i tamo je kod mnogih lekara i medicinskih tehničara potvrđena zaraza. Veliki broj zdravstvenih radnika koji su imali kontakte sa zaraženima tek očekuju rezultate testova, priča lekar sa dugogodišnjim iskustvom.

Zaposleni iz ćuprijske bolnice kažu da je novi korona virus dijagnostikovan kod zdravstvenih radnika na odeljenjima urologije, orl, nefrologije, onkologije i među anestetičarima, kao kod zaposlenih u Domu zdravlja. Veliki broj zdravstvenih radnika i građana je u izolaciji zbog kontakata sa zaraženima. Odgovorni iz bolnice ne žele da komentarišu nastalu situaciju i upućuju na Ministarstvo zdravlja, dok iz Štaba za vanredne situacije i Zavoda za javno zdravlje nisu odgovarali na pitanja novinara. Vojska Srbije obezbeđuje zdravstvne ustanove i dezinfikuje grad i bolnicu. Najavljeno je povećanje broja testiranih građana koji su imali kontakte ili simptome bolesti.

 

Današnje ,,Novosti” prenose  da je u Ćupriji dramatično porastao broj obolelih od kovida-19, a posebno zabrinjavajuća je činjenica da je korona ušla u Opštu bolnicu.

Nakon prvog slučaja jedne zdravstvene radnice, koja je virus, sa svojim suprugom koji je došao iz inostranstva, i donela u grad na Moravi, tokom protekle sedmice stigli su pozitivni rezultati za još nekoliko zdravstvenih radnika, lekara i medicinsku sestru, pišu ,,Novosti”.

Prema nezvaničnim saznanjima, u najlošijem zdravstvenom stanju je sestra sa odeljenja nefrologije, L. M., iz obližnjeg sela Krušar, koja je transportovana u KBC “Dr Dragiša Mišović”. U razgovoru za “Novosti” suprug ove žene, poljoprivrednik iz Krušara, objašnjava da je ona pre desetak dana dobila stomačne probleme:

– Bilo joj je muka, povraćala je, nije mogla da jede. Radila je sve vreme, do prošlog ponedeljka, ali joj se stanje pogoršalo, kašljala je. Sin i ja smo je odveli u Hitnu službu, a snimak pluća pokazao je da ima upalu. Zadržali su je u bolnici, a posle je hitno prebacili u Beograd. Poslednji put sa njom sam se čuo dok je bila u Ćupriji, a telefon joj je sada nedostupan.

Prema izvorima “Novosti”, kolega koji je radio smenu sa obolelom medicinskom sestrom i koji je imao temperaturu, bio je negativan na testu, dok je koleginica iz smene bila bez simptoma i poslata je u kućnu izolaciju. Ostali zaposleni na nefrologiji očekuju da budu testirani.

Situacija se iskomplikovala i na Odeljenju urologije, koje se nalazi u drugoj zgradi. Čim su dva urologa počela da pokazuju simptome, hospitalizovani su, a četiri medicinske sestre, koje su imale temperaturu, poslate su kući. Urolozima je uzet bris prošlog četvrtka i pozitivan nalaz je već stigao. Odeljenje je u međuvremenu radilo. Pre svih ovih slučajeva, zaraza virusom potvrđena je kod jedne sestre sa ORL.

Dva nulta obolela u Ćupriji pojavila su se 18. marta, a ta opština je još pre toga uvela drastična ograničenja, pa je zabranjen rad praktično svih maloprodajnih objekata osim prehrane i apoteka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *