ĆUPRIJA- Govoreći danas za nacionale i lokale medije predsednik Opštine Ćuprija i komandant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić, rekao je da nije tačna informacija o masovnom uzorkovanju na novi korona virus, već je povećan broj uzoraka.

-Zavod za javno zdravlje uzima uzorke svih koji su  u karantinu prvog reda, to su svi kontakti sa obolelima od korone. Uzimaju se uzorci svih zaposlenih u Opštoj bolnici i Domu zdravlja. Rezultati će biti poznati ove nedelje. U Opštoj bolnici i Domu zdravlja sve je pod kontrolom, Štab za vanredne situacije je naložio mere kontrolisanog ulaza i izlaza iz ustanova. Radimo dezinfekciju prilaznih staza, a ZJZ radi dezinfekciju svih odeljenja, rekao je Erić i dodao da je situacija u Ćupriji stabilizovana, da su vesti o epidemiji sa korona virusom bolje nego prethodnih dana, ali i izrazio bojazan od novog talasa zaraze koji bi mogao da dođe iz susednih gradova.

-Ono što me plaši je da u Ćupriji situacija može da eskalira, pre svega zbog okolnih gradova. Tamo trenutno ima manji broj zaraženih, ali koliko dobijam informacije od Zavoda za javno zdravlje „Pomoravlje“, počinje da se povećava broj zaraženih u Paraćinu i Jagodini, i nadam se da su štabovi u ove dve susedne lokalne samouprave odradili one stvari koje smo mi odmah preduzeli u ovom našem radikalnom pristupu, rekao je Erić.

On je objasnio da je Infektivno odeljenje Opšte bolnice Ćuprija mesto gde prvo dolaze zaraženi iz celog Pomoravskog okruga, a da su tokom vikenda stručnjaci ZJZ edukovali medicinske sestre iz zdravstvenih institucija, pre svega iz domova zdravlja svih šest lokalnih samouprava okruga, kako bi što više uzoraka bilo prikupljeno.

-Moram da naglasim da ZJZ odlučuje kome se radi analiza. Ne može svako da bude uzorkovan. Svakako je povećan broj testova koji se rade, ali se nalozi za uzimanje uzoraka izdaju za one one koji su bili u kontaktu sa zaraženima i, naravno, uzorkuju se oni koji već imaju neke karakteristične probleme vezane za koronu, rekao je Erić, dodavši da će dezinfikovanje ćuprijskih ulica i saobraćajnica u Opštoj bolnici biti nastavljeno „čim vremenske prilike to dozvole, za dva-tri dana“.