ĆUPRIJA-Mi smo se svi zarazili u bolnici, možde ne svi u direktnom kontaktu sa zaraženim pacijentima, neki jesu, ali ostali su se zarazili u međusobnom kontaktu, rekao je anesteziolog u Opštoj bolnici u Ćupriji dr Alaksandar  Jovanović (32) demantujući sve zvaničnike koji tvrde da je bilo drugačije.

-Demantujem infomaciju sa RTS-a u smislu da je najveći broj zdravstvenih radnika zaražen van bolnice. To nije tačno, mi smo se svi zarazili u bolnici.Niko od nas, ljudi sa kojima radim, nije se zarazio van bolnice. Nije poenta da zdravstveni radnici ne poštuju preporuke, da šetaju.  Ne znam da li se želi da se prikrije da je propust bio u organizaciji posla i u nedostatku zaštitne opreme ili možda svale krivicu na nas. Lično sam rezigniran, jer su zdravstevni radnici dovoljno oblaćeni u ovoj državi, da zasita nema potrebe za takvom pričom da smo mi krivi što smo se zarazili ili nismo poštovali zdravstvene mere. Mi smo se zarazili na svom radnom mestu, tvrdi dr Jovanović.

Mladi lekar ćuprijske bolnice predlaže da se izlaz iz ove situacije potraži u pomoći kolega iz susednih gradova da se prevaziđe krizna situacija ili da se bolnica zatvori na neki period.

– Dobio sam prve simptome u noći 22/23. marta, nisam radio, javio sam da sam bolestan, ali nisu hteli da me testiraju jer sam imao samo povišenu temperaturu. Javio sam se epidemiologu koji mi je rekao da ostanem kući, ali sa posla su mi kazali da u subotu počnem sa radom bez naloga, jer su prekinuti godišnji odmori, a nisam dobio epidemiološki nalog za samoizolaciju. Koleginica je u subotu ujutu bila pozitivna i doneta je odluka da svi budemo testirani. U nedelju nas nisu testirali pod izgovorom da ne šalju briseve. Testirani smo u ponedeljak i u utorak sam saznao da sam pozitivan na koronu, tada mi je javljeno za samoizolaciju, svedoči dr Jovanović.

Od osmoro anesteziologa petoro su pozitivni na korona virus, kao i tehničar-anestetičar, te sestra iz šok sobe.

– Koleginicama koje su bile negativne je naložena samoizolacija, koliko imam informaciju došao je anesteziolog iz Jagodine. Ništa od kritičnih stanja ne može da bude zbrinuto ukoliko u bolinici ne postoji anesteziolog, objašnjava dr Jovanović.

Opremu iz protokola, kaže dr Jovanović, posle uvođenja vanrednog stanja zaposleni nisu ni videli, tek nekoliko dana posle prijema prvog pacijenta koji je bio sumnjiv na covid-19.

-Tada se pojavila oprema za jednokratnu upotrebu, nešto sterilnih mantila. Ništa nismo dobili od preporučene opreme koja treba da se koristi, od zaštitnih skafandera, maski, naočara. Nešto je počelo da se nabavlja tek kada smo stavljeni pred svršen čin. Međutim, jenjava cela priča kako se ispostavilo da  je prvi pacijent bio negativan. U tom trenutku imali smo malu količinu jednokratnih maski i rukavica. Skafandere, koji su predviđeni za kontak sa potvrđenima na korona virus, prvi put su kolege dobile prilikom transporta za Beograd. Ništa nismo imali pripremljeno šta se radi u kontaktu sa prvim pacijentom, čak ni posle toga nismo dobili skafandere, već samo hiruške mantile. Tražili smo opremu, zahtevali redukciju zaposlenih, što je ispunjeno posle desetak dana. U prostorijama je boravilo 6,7 lekara i desetak tehničara, priseća se dr Jovanović.